Budi dio naše mreže

Udruga "Hrvatska za Život" koja promiče kulturu života u Domovini i svijetu ove godine obilježava desetu obljetnicu postojanja. Život je u imenu Udruge napisan velikim početnim slovom, što znači Hrvatska za Krista, jer samo je Krist – Put, Istina i Život.

/ dp

O konkretnim brojkama i plodovima djelovanja Udruge u Argumentima HKR-a u srijedu 17. siječnja govorile su Petra Milković, dopredsjednica udruge “Hrvatska za život” i predsjednica inicijative “40 dana za život” u Hrvatskoj, Lidija Dugan, provoditeljica programa za iscjeljenje rana uzrokovanih iskustvom spontanog ili izabranog pobačaja “Oprostom oslobođene” te Zvonimir Kvesić, koordinator programa “Vikendi Srca Marijina” za parove željne djece.

Milković je podsjetila na uspjehe Udruge nakon desetljeća djelovanja u pogledu spašavanja života novorođenčadi.

Najvažnije je da znaju da nisu same, da nas mogu nazvati iz rađaone. Ako im pukne cijev u stanu naći ćemo nekoga da ju popravi.

“Broj spašenih dječjih života je veći od 150, a to su oni za koje znamo. To je jedan manji vrtić ili škola. Najesen nam se javilo pet roditelja čija djeca imaju dvije ili tri godine. zbog toga što su vidjeli ljude ispred bolnica i domova zdravlja kako mole, ohrabrili su se, odlučili zadržati svoju djecu i ne napraviti pobačaj”, kazala je.

Nova kampanja korizmene molitvene inicijative “40 dana za život” započinje 14. veljače. Bit će uključeno 36 gradova s 38 mjesta bdijenja, dodala je.

Dugan je govorila o broju žena koji je prošao kroz program “Oprostom oslobođene” pokrenut 2016. Tada je 15-ak žena u Vukovaru kroz 10 tjedana potražilo pomoć zbog rana uzrokovanih iskustvom spontanog ili izabranog pobačaja. “Dosad ih je program zaista mnogo prošlo, puno ih se uključi online, putem telefona ili duhovnih vježbi u šutnji”, istaknula je. Četiri su nova termina susreta, krajem veljače u Zagrebu, u ožujku u Sinju, u travnju ponovno Zagreb, a novost je program u “Kući Betanija” na Velom Lošinju. “Prva grupa nam je već popunjena i polako popunjavamo i tri preostale”, rekla je Dugan.

Nova kampanja korizmene molitvene inicijative “40 dana za život” započinje 14. veljače. Bit će uključeno 36 gradova s 38 mjesta bdijenja.

Kvesić je objasnio da su “Vikendi Srca Marijina” mala duhovna obnova koja traje tri dana. Vikende vodi pater Marko Glogović, duhovnik pro-life pokreta u Hrvatskoj. “Kroz program je prošlo 60-ak parova, a svaki drugi par dobio je dijete. Imamo parove koji su nakon dugo godina dobili svoje biološko dijete ili pak one koji su ga odlučili posvojiti. Imamo i prekrasnih slučajeva da parovi uzmu troje ili četvero djece. Velik je plod i prihvaćanje činjenice da par neće moći imati svoje dijete”, poručio je.

Foto: HKM / Lidija Dugan, Zvonko Kvesić, Petra Milković i Diana Tikvić

Na “Vikende Srca Marijina” maksimalno se može prijaviti pet parova. “Vikendi se održavaju u Sveticama pokraj Karlovca, svi su parovi smješteni u jednoj kući. Program je pomalo nalik ‘wellness vikendu’, dakle, ne moraju kuhati, imaju sve organizirano, mole, razgovaraju s paterom, imaju duhovni sadržaj i kateheze i budu zajedno”, rekao je Kvesić.

Kroz program je prošlo 60-ak parova. Imamo parove koji su nakon dugo godina dobili svoje biološko dijete ili pak one koji su ga odlučili posvojiti.

Uz navedene, Milković je predstavila i inicijative “Iscjeljenje srca očeva”, pandanu programa “Oprostom oslobođene”.

“Kroz godine su nam se počeli javljati i očevi kako bi upitali: “Što je s nama? I mi smo izgubili djecu. Tako je nastao program. Koordinator mu je Vedran Politeo koji u inicijativi djeluje već godinama. Vjerujem da će i taj program u desetoj godišnjici Udruge dobiti veći zamah. Pozivam sve muškarce i očeve da se isto otvore. To su zatvorene grupe koje također funkcioniraju uz duhovne vježbe i sve je diskretno.

Objasnila je i glavnu zadaću tima za trudnice “Nisi sama” koji vodi Dijana Brozović.

“On je podrška majkama koje često dođu same, preplašene, izbačene na ulicu i pod raznim pritiscima. Potrebna im je materijalna i financijska pomoć koju im omogućimo, no najvažnije je da znaju da nisu same, da nas mogu nazvati iz rađaone. Ako im pukne cijev u stanu naći ćemo nekoga da ju popravi. Da znaju da ih netko voli i prihvaća kakve jesu i da neće odgajati dijete same “, rekla je Milković.

Oni koji se žele informirati i/ili uključiti u inicijative udruge “Hrvatska za život” detalje i podatke za prijavu mogu potražiti na njihovim mrežnim stranicama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja