Budi dio naše mreže

Je li se dogodio pomak bliže onome što je bl. Stepinac – uzor i duhovni velikan? Za što smo iskoristili ovih 25 godina? I kako provesti vrijeme čekanja kanonizacije? Kako narod čuva osjećaj za Stepinčevu svetost? Jesmo li u ovih 25 godina uspjeli domaćoj, ali i svjetskoj javnosti, pobuditi zanimanje za istinu o bl. Alojziju Stepincu, te kako su nam u tome pomogli znanstvenici iz inozemstva? Kako živi prva župa posvećena bl. Stepincu nakon beatifikacije, a nema svoju vlastitu crkvu? Je li čudo za kanonizaciju spremno? I koja se čuda po njegovom zagovoru događaju danas? O tim, i drugim temama vezanim uz život bl. Alojzija Stepinca govorili su gosti Argumenata HKR-a 2. listopada.

/ mdj

Postulator kauze za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, mons. Juraj Batelja istaknuo je kako danas možemo govoriti o 25 blagoslovljenih godina, 25 godina prilike u kojima je Crkva u Hrvata približila lik i djelo bl. Alojzija Stepinca.  “Ustanovljeno više od 20ak  crkava i župa, 40ak kapela, a 10ak oltara imaju njegove moći. U Hrvatskoj gotovo da ne postoji grad u kojem  nema trga ili ulice, osim Zagreba. Imamo jedno veliko gibanje koje zna kamo ide. Beznačajna su sva ona podmetanja koja ovim kretanjima stavljaju zapreke. Vjerujem i čini mi se da narod jasno percipira snagu Stepinčeva lika”, istaknuo je.

Izv. prof. dr. sc. Tomislav Anić s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta je istaknuo da je bl. Alojzije prošao sve najnegativnije što se moglo proći u 20. st. a to je iskustvo Prvog svjetskog rata, gospodarska kriza i Drugi svjetski rat. “Trebamo znati da je kao mladić bio unovačen i proživio iskustvo rata, čime je odrastao mnogo brže nego drugi.  Nadbiskup Bauer ga nakon ređenja promiče za ceremonijara, ali on ne želi privilegije i želi na župu. Malo tko je u Zagrebu između 2 svjetska rata htio prijeći na radničke kvartove. Stepinac tamo ide bez ikakvog zaziranja”, naglasio je.

Vjerujem i čini mi se da narod jasno percipira snagu Stepinčeva lika.

Ističući neupitnost svetosti života bl. Alojzija Stepinca, vlč. Antun Vukmanić, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici rekao je da je njegova svetost neupitna. “Mnogi ga nazivaju svetim blaženikom. Ništa što nije sveto ne može doći u nebo. On i da nije bio osuđen, i da nije bio proganjan i umro u zatvoru bio bi svet zbog načina života i svega što je činio kao nadbiskup”.

On i da nije bio osuđen, i da nije bio proganjan i umro u zatvoru bio bi svet zbog načina života i svega što je činio kao nadbiskup.

Zaključujući govor o njegovoj svetosti, mons. Batelja istaknuo je da je medicinska komisija potvrdila neprotumačivo izlječenje. “Ovoga ljeta sam u Krašiću ugledao starijeg djeda i baku i među njima 2 unuka koji su rođeni uz pomoć Stepinčeva zagovora. “Sa Stepinčevim grobom, zemlja u kojoj počiva biva jača”, zaključio je.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja