Budi dio naše mreže

Ove jeseni pred Inicijativom ‘40 dana za život’ u Hrvatskoj veliki su iskoraci. Čeka nas jako puno novosti, najavio je za Hrvatsku katoličku mrežu Ante Čaljkušić, nacionalni predsjednik Inicijative i predsjednik Udruge 'Hrvatska za život' koja je već duže vrijeme nositelj gotovo svih njihovih planova, vizija i projekata.

/ anh

Objavili smo, naime, proteklih dana da su im se u ovoj 12. kampanji priključila dva nova grada, Vrbovec i Zaprešić, tako da će se od 25. rujna u Hrvatskoj u novoj jesenskoj kampanji Inicijative ’40 dana za život’ moći moliti u 32 grada i to na 34 lokacije jer u Zagrebu i Splitu se moli na dva mjesta. Treći novi grad čije su ime tih dana čuvali u tajnosti, jer nisu željeli još izaći u javnost je Trogir.

No, jedna od najvažnijih stvari i uistinu velika novost održat će se u Zagrebu i nekim gradovima sudionicima prvoga dana i bit će to još snažnije javno očitovanje naše katoličke vjere ulicama, trgovima i cestama.

„U Zagrebu ćemo 25. rujna jesensku kampanju otvoriti i započeti u 18 sati velikom, svečanom i dostojanstvenom marijanskom procesijom od Kamenitih vrata na Gornjem gradu, preko središnjega trga, Palmotićeve ulice do Bazilike Srca Isusova”, obznanio je Čaljkušić kao i to da će u isto vrijeme marijanska procesija biti održana i u još nekim drugim gradovima sudionicima.

Foto: Facebook Molitvene zajednice Srce Isusovo

Nakon svete mise, program ne prestaje, već pozivaju sve i na koncert od 20 sati s tradicionalnim i modernim marijanskim pjesmama u čast Blažene Djevice Marije. „Mi ovu kampanju posvećujemo Bezgrešnom Srcu Marijinu i Presvetom Srcu Isusovu, a geslo je ‘Jedno dijete više'”, kaže Čaljkušić.

Uz njihovog, voditelja, duhovnika i savjetnika p. Marka Glogovića, pavlina – koji ove godine u svome apostolatu za nerođene s Udrugom Betlehem obilježava 20. jubilej – podržava ih također jako puno svećenika pa očekuju i u njihovo uključenje u velikoj mjeri u procesijama.

Druga nova velika stvar, bolje reći dvije, jest knjiga i igrani film ‘Unplanned’ (Neplanirano).

Naša javnost konačno imat će priliku u hrvatskom prijevodu pročitati potresnu, snažnu i duboko emocionalnu knjigu – svjedočanstvo Abby Johnson, osobe koja je radila u zloglasnoj klinici za pobačaje Planned Parenthooda kao direktorica klinike. U jednom je trenutku shvatila da čini zlo.

Potpuno ju je slomilo njezino prvo sudjelovanje u pobačaju. Taj je dan nedostajalo radnika i ona je – držeći ultrazvuk – gledala mučenje i ubijanje djeteta. To više nije mogla raditi, obratila se, pridružila Inicijativi i postala je jedna od glavnih aktivista za život, takozvanih prolifera, u Sjedinjenim Američkim Državama i u svijetu.

Zahvalan sam Bogu što je nadahnuo Petra Baltu iz izdavačke kuće Verbum da zatraži autorska prava i prevede knjigu. Prije ljeta me pozvao da je zajedno ove jeseni predstavimo tako da će splitski Verbum i naša Udruga ‘Hrvatska za život’ u srijedu, 9. listopada, u Zagrebu u dvorani Vijenac na Kaptolu s početkom u 20 sati upriličiti predstavljanje knjige ‘Neplanirano’.”

Ne sumnjam da će to biti pro-life bestseler”, naglasio je Čaljkušić i potvrdio da će promocija knjige biti održana i u svim drugim hrvatskim gradovima sudionicima kampanje ’40 dana za život’.

Ante Čaljkušić s djetetom i majkom

Krunoslav Puškar, regionalni koordinator Inicijative za za sjevernu i sjeverozapadnu Hrvatsku, knjigu je pročitao još prije u originalnu na engleskom jeziku i baš ga je ona motivirala da konačno krene prije sedam godina s javnom molitvom za spas nerođene djece i u svojim rodnim Križevcima.

Ante Čaljkušić je autor predgovora i priznaje da ga je već čitanje prvog poglavlja sasvim dotuklo jer Abby tu svjedoči i o svojim pobačajima koje je prije napravila.

Vjerujte mi, puno toga sam u ovome apostolatu doživio. Mi pro-liferi svaki dan smo iznova šokirani. Uvijek je nešto novo u ovome poslu. Nikada nisi dovoljno čuo, ni dovoljno vidio. Toliko je zla da se jednostavno uvijek nanovo šokiraš, no kada sam pročitao samo to prvo poglavlje, prvo što sam rekao bilo je: ‘Bože, smiluj se!’

Knjiga je bila temelj za snimanje igranog filma u SAD-u oko kojeg se također Incijativa ’40 dana za život’ – Hrvatska zauzela, otkrio je također za Hrvatsku katoličku mrežu naš sugovornik.

Otkrio nam je, naime, da je Inicijativa ‘40 dana za život’ kontaktirala u isto vrijeme, ne znajući, kao i hrvatski CitizenGO tim autore filma; producente.

Odgovorili su nam i zahvali što smo im otvorili vrata Hrvatske. Rekli su da ćemo svakako surađivati i dogovoriti distribuciju tog holivudskog filma širom Hrvatske”, rekao je i potvrdio da će se o tome svemu svakako dogovoriti i s Ana Marijom Marković iz hrvatskog CitizenGO-a.

Upravo zato Ante Čaljkušić je sve zaključio riječima: „Ova jesen, ovo vrijeme koje nam dolazi, dragi moji, bit će toliko nabijeno pro-life plodovima i rezultatima da ćemo to jedva moći pratiti. Prožimat će vas i emocije i potaknut će vas da kleknete i raširite ruke i još više vapijete Bogu za prestankom pobačaja u Hrvatskoj.”

Spomenimo, stoga, u Ozlju 14. rujna bit će održan 15. Molitveni sabor za nerođene u 20. godini apostolata za život Udruge Betlehem u Hrvatskoj.

Na blagdana Male Gospe, 8. rujna, pak, u istoj župi Svetice, kod Ozlja, svečano je otvorenje posebnog mjesta namijenjenog bračnim parovima željnima potomstva ‘Nazaretska kućica’, a 25. rujna počinje u Hrvatskoj još jedna ukupno 12 molitvena kampanja ’40 dana za život’ u 32 grada.

Zahvaljujući tom međunarodnom i ekumenskom projektu od 2004. godine u svijetu je spašeno više od 16.000 dječjih života i u molitvi za život je sudjelovalo oko milijun ljudi, a utjecali su na milijune.

U Hrvatskoj se sve više spominje ova tema i raspravlja o opravdanosti pobačaja, tako da su vrlo zapažene u široj javnosti prošle i dvije inicijative Udruge ‘Hrvatska za život’. Obje su se po drugi put održale ovog proljeća: ‘Utrka za život’ i ‘Međunarodna konferencija za život – Život dakle biraj’.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja