Budi dio naše mreže

Bespoštedna borba za tvoju dušu još uvijek traje ovdje na Zemlji. Svatko je želi pridobiti za sebe: i raj i pakao, no ona će pripasti onome „odvjetniku“ koji u njoj pronađe više djela dostojnih ili raja ili pak pakla.

/ dt

Kada Crkva određenu osobu želi proglasiti blaženom ili svetom, vodi se dugotrajan proces u kojem sudjeluju dvojica odvjetnika: Božji odvjetnik (lat. advocatus Dei) i Đavolji odvjetnik (lat. advocatus Diaboli). Božji odvjetnik brižno brani tu osobu, ističući pažljivo njezine kreposti i dobra djela, djela ljubavi, a Đavolji odvjetnik ima zadaću otkriti mane, nedostatke ili grijehe koji žele spriječiti da Crkva tu osobu proglasi blaženom ili svetom. Život i djela budućeg blaženika, odnosno sveca pomno se istražuju mjesecima, pa čak i godinama.

Kome će u konačnici pripasti tvoja duša, odlučuješ samo ti…

Slično se događa i sa tvojim životom, vrli kršćanine. Bespoštedna borba za tvoju dušu još uvijek traje ovdje na Zemlji. Svatko je želi pridobiti za sebe: i raj i pakao, no ona će pripasti onome „odvjetniku“ koji u njoj pronađe više djela dostojnih ili raja ili pak pakla. Kome će u konačnici pripasti tvoja duša, odlučuješ samo ti… Dok je umirao sveti Martin, Sotona je stajao u kutu njegove sobe. Vidjevši ga, Martin mu je jasno poručio: „Uzalud čekaš, jer kod mene nećeš ništa pronaći za sebe.“ Hoćeš li ti, dragi kršćanine, moći zadnjeg dana svoga života kazati isto što i sveti Martin?

Autor fra Goran Azinović za svećenika Hercegovačke franjevačke provincije zaređen je 2014. godine. Autor je 18 nadahnutih knjiga, kolumnist je katoličkog mjesečnika “Naša ognjišta”, a pisao je i za druge katoličke časopise. Trenutačno živi i djeluje u Hrvatskoj katoličkoj misiji Zurich – Švicarska.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja