Budi dio naše mreže

Ključna riječ: roe-vs-wade

10 pitanja i odgovora o presudi Vrhovnoga suda SAD-a o pobačaju

Najviše zakonodavno tijelo poništilo je presudu Roe protiv Wadea, kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u. Tim povodom donosimo odgovore na 10 pitanja o presudi, autorice Sharon Slater, predsjednice udruge Family Watch International sa sjedištem u Gilbertu u Arizoni.

Nekoliko američkih saveznih država već je proglasilo pobačaj ilegalnim

Nakon što je Vrhovni sud SAD-a u petak, 24. lipnja poništio presudu Roe protiv Wadea kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u nekoliko saveznih američkih država pobačaj je već proglasilo ilegalnim. Američki biskupi zahvaljuju Bogu na poništenju presude.

Presveto Srce i Ivan Krstitelj

S obzirom na to da se ova dvije svetkovine danas spajaju, naglašava intenzitet Božje ljubavi prema cijelom ljudskom životu, posebno prema svim majkama i svoj nerođenoj djeci.

Malo poznati "otac" pokreta za abortus

Vjerojatno se malo ljudi danas sjeća Ladera, ali feministička spisateljica Betty Friedan s divljenjem ga je proglasila “ocem pokreta za pobačaj”. Između ostalog, prije Roea napisao je najutjecajniju knjigu zagovaranja pobačaja, a njegov je rad devet puta citirao većinsko mišljenje u tom slučaju. Ostao je zagovornik pobačaja sve do svoje smrti 2006. u dobi od 86 godina.

Pogledajte status legalnosti pobačaja u zemljama širom svijeta

Prije nekoliko dana američki političko-analitički portal Politico izvijestio je da bi Vrhovni sud SAD-a mogao promijeniti presudu u slučaju Roe protiv Wadea, odnosno odluku kojom je 1973. legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. U povodu ove odluke po pitanju pobačaja, u nastavku donosimo pregled legalnosti statusa pobačaja u svijetu.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja