Budi dio naše mreže

Prije nekoliko dana američki političko-analitički portal Politico izvijestio je da bi Vrhovni sud SAD-a mogao promijeniti presudu u slučaju Roe protiv Wadea, odnosno odluku kojom je 1973. legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. U povodu ove odluke po pitanju pobačaja, u nastavku donosimo pregled legalnosti statusa pobačaja u svijetu.

/ md

Nacrt većinskog mišljenja sudaca Vrhovnog suda, koji je napisao sudac Samuel Alito, iz veljače ove godine, procurio je u medije, o čemu smo pisali ranije, a povodom odluke donosimo statistički pregled legalnosti pobačaja u svijetu koji možete detaljnije proučiti na poveznici.

Centar za reproduktivna prava (Center for Reproductive Rights) koji prati legalnost pobačaja u svijetu objavio je statističke podatke legalnosti pobačaja zaključno sa 26. travnjem 2019. godine. Legalni statusa pobačaja podijeljen je u četiri kategorije, a tu je i kategorija koja obuhvaća zemlje u kojima je pobačaj u potpunosti zabranjen.

Prva kategorija obuhvaća zemlje u kojima je pobačaj zabranjen u cijelosti (Prohibited Altogether) i u njoj se nalazi ukupno 26 zemalja među kojima su Egipat, Haiti, Madagaskar, Filipini i San Marino. Zakoni zemalja u ovoj kategoriji ne dopuštaju pobačaj ni pod kojim okolnostima, uključujući slučajeve kada su život ili zdravlje žene ugroženi. Unutar prve kategorije ukupno je 90 milijuna žena koje još uvijek mogu zatrudnjeti i pobačaj je za njih zabranjen u cijelosti.

U drugoj kategoriji nalaze se zemlje u kojima je pobačaj dopušten u situacijama kada je život žene u opasnosti. Ukupno 39 zemalja nalazi u ovoj kategoriji i to pod nazivom spasiti život žene (To Save The Woman’s Life) i među njima su zemlje Južne Amerike (Brazil, Čile), Afrike (Nigerija, Mali, Sudan, Somalija..), Azije (Iran, Sirija, Afganistan…) te u Oceaniji u Papui Novoj Gvineji. Unutar ove kategorije nalazi se 359 milijuna žena kojima je pobačaj dozvoljen isključivo kada se njihov život nalazi u opasnosti.

Zakoni zemalja u trećoj kategoriji pod nazivom za očuvanje zdravlja (To Preserve Health) dopuštaju pobačaj na temelju zdravstvenih ili terapijskih razloga. Također, pojedine zemlje u ovoj kategoriji pobačaj dopuštaju izričito radi očuvanja mentalnog zdravlja žene ili kada je tjelesno zdravlje žene ugroženo (detaljan prikaz nalazi se na poveznici). Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje zemljama koje dopuštaju pobačaj iz zdravstvenih razloga tumačiti pojam “zdravlja” kao “stanje potpunog fizičkog, mentalnog i društvenog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti ili slabosti.” U ovoj kategoriji nalazi se čak 56 zemalja, a ukupno je 237 milijuna žena koje su u godinama kada još uvijek mogu zatrudnjeti i koje pripadaju u treću kategoriju.  Ovdje se većinom nalaze zemlje Južne Amerike i afričke zemlje, ali i jedna europska zemlja – Poljska.

Status legalnosti pobačaja u svijetu / Foto: screenshot

Zemlje koje se nalaze u četvrtoj kategoriji pod nazivom široke društvene ili ekonomske osnove (Broad Social or Economic Grounds) uzimaju u obzir stvarno ili predvidljivo okruženje žene i njezine društvene ili ekonomske okolnosti prilikom razmatranja potencijalnog utjecaja trudnoće i rađanja. U ovoj kategoriji ima najmanje zemalja, ukupno 14, ali ima mnogo žena koje  se nalaze u dobi u kojoj još uvijek mogu zatrudnjeti i roditi dijete – ukupno 386 milijuna žena. Ovdje se nalaze pojedine europske zemlje – Velika Britanija, Finska, Sjeverna Irska i Island te azijske i afričke zemlje među kojima su Japan i Indija.

Peta kategorija najbrojnija je među svim kategorijama i u ovim zemljama postoji granica u trudnoći iza koje se ne smije učiniti pobačaj. Ovdje se, također nalazi najveći broj žena koje su u godinama kada mogu zatrudnjeti i roditi dijete – ukupno 590 milijuna žena. U petoj kategoriji pod nazivom na zahtjev – granice trudnoće variraju (On Request  – Gestational Limits Vary) nalaze se gotovo sve države Sjeverne Amerike osim Meksika, gotovo sve europske zemlje (Španjolska, Francuska, Belgija, Švicarska, Italija,  Njemačka, Hrvatska…) i azijske zemlje (Kina, Kazahstan, Rusija…). Ovdje se nalaze i Južna Afrika na jugu Afrike te Australija.

Hrvatska se nalazi u petoj kategoriji, među zemljama u kojima postoji granica do koje je pobačaj dozvoljen i ta granica u Hrvatskoj jest do 10. tjedna trudnoće, ali potrebno je i odobrenje, odnosno suglasnost obaju roditelja.

Prilikom smještaja zemalja u pojedine kategorije odlučujuću ulogu imaju i indikatori koji uključuju okolnosti pod kojima je pobačaj dozvoljen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja