Budi dio naše mreže

Nakon što je Vrhovni sud SAD-a u petak, 24. lipnja poništio presudu Roe protiv Wadea kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u nekoliko saveznih američkih država pobačaj je već proglasilo ilegalnim. Američki biskupi zahvaljuju Bogu na poništenju presude.

/ md

“Pobačaj je temeljno moralno pitanje. Ustav ne zabranjuje građanima svake savezne države da reguliraju ili zabrane pobačaj. Roe i Casey prisvojili su taj autoritet”, stoji u odluci. “Sada odbacujemo te odluke i vraćamo autoritet narodu i njihovim izabranim predstavnicima.”

Odluku su podržali vrhovni suci Samuel A. Alito, Clarence Thomas, Neil M. Gorsuch, Brett M. Kavanaugh i Amy Coney Barrett. Predsjednik suda John Roberts dao je izdvojeno mišljenje suglasno s presudom. Troje sudaca, Stephen Breyer, Sonia Sotomayor i Elena Kagan glasovali su protiv.

Pobačaj je sada zabranjen u najmanje devet država (Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma i Južna Dakota), dok su u osam država na snagu stupili “zakoni okidači” protiv pobačaja, piše The Washington Post. Radi se o legislaciji “iz sjene”, pripremljenoj da stupi na snagu u slučaju rušenja Roe vs. Wade – što se danas dogodilo.  Svi spomenuti zakoni sadrže iznimku u vidu dopuštenja pobačaja ako je ugrožen život majke. Neki također sadrže iznimke za slučajeve silovanja i incesta.

Ukupno 13 saveznih država (uključujući gore spomenutih pet) ima u pripremi “zakone okidače” koji bi trebali stupiti na snagu najkasnije u roku 30 dana od presude. Među njima je i Teksas, gdje je proglašena zabrana pobačaja nakon šest tjedana trudnoće koja kao “okidač” ima potpunu zabranu – uz iznimku ako je ugrožen život majke.

Prema pisanju američkih medija, još bi barem nekoliko država među kojima su Florida, Georgia i Zapadna Virginija moglo zabraniti ili ograničiti pristup pobačaju.

Poruka američkih biskupa

“Amerika je zasnovana na istini da su svi muškarci i žene stvoreni jednaki, s bogomdanim pravima na život, slobodu i traženje sreće”, poručili su američki biskupi nakon vijesti da je američki Vrhovni sud, najviše zakonodavno tijelo, na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, poništilo presudu Roe protiv Wadea, kojom je 1973. godine zajamčena ustavna zaštita pobačaja u SAD-u.

“Ova istina žalosno se odriče odlukom Vrhovnog suda u slučaju Roe v. Wade, koja je legalizirala i normalizirala uzimanje nevinog ljudskog života. Zahvaljujemo danas Bogu da je Sud ukinuo tu odluku.”

“Današnja odluka također je plod molitvi, žrtvi i zagovaranja bezbrojnih običnih Amerikanaca iz svih društvenih slojeva. Kroz ove duge godine, milijuni naših sugrađana radili su zajedno u miru kako bi educirali i uvjerili svoje bližnje u nepravednost pobačaja, kako bi ponudili pomoć i brigu ženama te kako bi pružili alternative pobačaju, uključujući posvojenje, posvajanje i javne politike koje doista podržavaju obitelji”, stoji u priopćenju koje potpisuju nadbiskup Los Angelesa Jose H. Gomez i nadbiskup Baltimorea William E. Lori, piše Catholic News Agency.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja