Budi dio naše mreže

Prije točno pedeset godina presuda Vrhovnog suda SAD-a Roe protiv Wade ozakonila je pobačaj na zahtjev na saveznoj razini. Neki se s time nisu pomirili i pedesetak godina kasnije doživjeli su promjenu presude.

/ hjb

Kristi Hamrick prisjetila se dana otprije 50 godina kada je donesena presuda Vrhovnog suda SAD-a Roe protiv Wade. Snažno joj se u sjećanj urezalo kako je njezin otac reagirao na vijest: “Vidjela sam ga kako plače možda dva ili tri puta u životu. Ali dan kada je donesena presuda Roe protiv Wade bio je jedan od tih dana”, rekla je Kristi, a prenosi Catholic News Agency.

Kristi je uvijek vjerovala da će doživjeti poništenje presude.

Kristi Hamrick / Foto: CNA

Uvijek joj je bilo jasno da pobačaj nije dio Ustava SAD-a, ali također vjeruje da je presudan faktor u ukidanju presude bio razvoj pro-life pokreta: “Imamo odvjetnike, liječnike, ljude koji se fokusiraju na usluge ženama. Imamo ljude koji su, nakon pobačaja, ispričali svoje priče. Imamo ljude koji su preživjeli silovanje i odbacili pobačaj, imamo ljude začete u silovanju. A to nismo imali kad se dogodio Roe. Mi smo to napravili! Tog ogromnog zla više nema, a sada podižemo svoj križ i idemo dalje. I, da, to je 50 država… ali tako sam uzbuđena”, rekla je Hamrick.

Vrhovni sud bio je velika prepreka. Ali sada možemo ići kamo god želimo.

Pro life usmjerenje cijele obitelji

Njezin se otac od početka borio protiv odluke Vrhovnog suda SAD-a od 22. siječnja 1973., a Hamrick je krenula njegovim stopama.

Kao glavni medijski i politički strateg za Studente za život Amerike, vodeću pro-life zagovaračku organizaciju, prisustvovala je prošlotjednom Hodu za život u Washingtonu. I poput drugih dugogodišnjih sudionika ovih hodova, podsjetila se na te prve godine nakon značajne sudske presude o pobačaju, kada su se mnogi u pokretu za život pobojali da možda nikad neće doživjeti poništenje presude.

Ali ove godine – na 50. godišnjem Hodu – taj je željeni ishod konačno postao stvarnost.

Veterani Hoda iz Ohia

Tom i Mindy Edwards iz Sanduskyja, Ohio, prvi su put na Hodu za život sudjelovali 1976. godine.

“Svi su bili sjajni. Uvijek je bilo jako puno ljudi. Nikad se ne može reći koliko ih ima”, rekao je sedamdesetogodišnji Tom za CNA. “Lijepo nam je vidjeti sve mlade ljude. To nam samo daje puno nade”, dodala je Tomova dvije godine mlađa supruga Mindy. Ove je godine bračni par Edwards doputovao u prepunom autobusu, uz članove pokreta za život iz katoličke crkve Bezgrešnog začeća u Port Clintonu.

Bračni par Edwards / Foto: CNA

Bračni par Edwards pitanje života shvaća osobno.

“Izgubili smo bebu prije 33 godine i to me dovelo u pro-life pokret”, otkrila je Mindy. “Moj suprug i njegova obitelj uvijek su bili u pokretu za život, puno prije Roe vs Wade. I stvarno su me nadahnuli.” Kasnije je ovaj par usvojio kćer sa sindromom Down. Pa kada je Casey Gunning govorila na ovogodišnjem Hodu, Mindy je rekla da su zaplakali.

Kako se pro-life pokret širi i napreduje, Tom je potaknuo pro-life Amerikance da govore o stvarnosti pobačaja: “Moramo reći što je to abortus, da je to ubojstvo nerođenog djeteta… To je ubojstvo djeteta.”

Promjena presude je svjedočanstvo o inherentnom dostojanstvu svakoga ljudskoga bića, pa i nerođenog

Jeanne Mancini, predsjednica američkoga Hoda za život, otkrila je da nije očekivala da će presuda Roe vs Wade biti poništena za njezina života – to jest, sve dok nije pročitala glavni podnesak i saslušala usmene argumente u predmetu Dobbs protiv Jacksonove ženske zdravstvene organizacije, slučaja pobačaja u Mississippiju koji je napokon promijenio presudu Roe vs Wade.

Jeanne Mancini / Foto: CNA

Sjedila je u svom uredu u Washingtonu kada je 24. lipnja 2022. objavljena vijest o odluci. “Bila sam preplavljena mirom i zahvalnošću za sve sudionike koji su hodali za život svih ovih godina, jer mislim da je promjena presude velikim dijelom svjedočanstvo urođenog dostojanstva nerođenog djeteta.”

Kako je predsjednik Reagan pozdravio sudionike Hoda za život?

Chuck Donovan, koji je član Odbora Hoda za život i predsjednik Instituta Charlotte Lozier, istraživačkog ogranka Susan B. Anthony Pro-Life America, rekao je da je prvi put u Hodu sudjelovao 1979. godine.

Dodao je da su se, tijekom godina, obilježja pokreta promijenila: “U početku je Hod bio prilika da se istakne odluka Vrhovnog suda i da se prosvjeduje protiv nje”, prisjetio se, “a tipični Hod imao je više ‘sprovodni aspekt’, osvrćući se na živote izgubljene zbog pobačaja.”

Sudionici Hoda / Instagram

U posljednjih desetak godina primijetio je promjenu. “Hod je, kako je rastao, postajao sve mlađi, više slavljenički i optimističniji. Nisam znao pobjeđujemo li tehnički, ali činilo se da pobjeđujemo.”

Podijelio je i jedno sjećanje s Hoda i prvog predsjednika  SAD-a koji je pozdravio sudionike Hoda za život.

Osnivačica Hoda za život Nellie Gray više puta je pokušala uvjeriti predsjednika Ronalda Reagana da govori na Hodu, rekao je. Donovan je u to vrijeme radio u Bijeloj kući i naglasio da bi Reagan “to volio učiniti”. Reaganov tim je, međutim, bio zabrinut za njegovu sigurnost nakon neuspjelog atentata 1981. godine.

Ali Gray je bila uporna. Susrela se s predsjednikom ujutro na dan održavanja Hoda i rekla mu: “Moraš doći danas”, prisjetio se Donovan. Reagan je oklijevao, ali ga je Gray uspjela nagovoriti da s Trumanova balkona Bijele kuće mahne demonstrantima.

Borba za život svakoga ljudskog bića nikad ne smije prestati!

https://youtu.be/IYY2-wf-cl0

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja