Budi dio naše mreže

Ključna riječ: medunarodno-priznanje

Znate li zašto je baš Island prvi priznao Hrvatsku?

Mnogi znaju da je Island prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku i to još 19. prosinca 1991., ali malo tko zna zašto je to bila ta otočna i malena država. Kakve veze imaju jedan nogometni sudac i nogomet sa priznanjem od strane Islanda? Pročitajte u nastavku ovu zanimljivu anegdotu.

Dr. Franjo Tuđman: "Priznavši Hrvatsku, Europa je osvjedočila i sebe u ovom novom dobu demokracije i samoodređenja naroda"

Približava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Europske zajednice, dok je prije točno trideset godina, u ponedjeljak 13. siječnja Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu priznao Vatikan na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve, papom sv. Ivanom Pavlom II. Tim je povodom tadašnji predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman održao govor koji prenosimo u cijelosti.

Pregled događaja tijekom Domovinskog rata

23. lipnja 1990. u Petrinji je osnovan Mjesni odbor Srpske demokratske stranke. Uz prisutnost oko 10.000 sudionika na osnivačkom skupu govorio je predsjednik SDS-a Jovan Rašković. Za predsjednika je izabran Rajko Josić. Tom prilikom Jovan Rašković posjetio je i Vojnić.

Dan hrvatske diplomacije

Dan hrvatske diplomacije obilježava se u spomen na 879. godinu, kada je papa Ivan VIII. hrvatskom knezu Branimiru uputio pismo kojim mu je priznao zemaljsku vlast nad Hrvatskom. U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje, čime je Hrvatska priznata kao suverena država, u današnjem smislu.

NA DANAŠNJI DAN Rođen biskup Petar Šolić

Na Bogojavljenje, 6. siječnja 1992. godine, Sveta Stolica, prvi je put u nekoj službenoj prilici pokazala da, kada je riječ o hrvatskom teritoriju, ne priznaje više Jugoslaviju nego Hrvatsku. Učinio je to osobno papa sv. Ivan Pavao II. zaređujući monsinjora Petra Šolića za biskupa.

Doznajte gdje je sve organizirana molitva i klanjanje za Domovinu

Vrlo značajan datum u novijoj hrvatskoj povijesti je 15. siječnja 1992. kada je Republika Hrvatska stekla međunarodno priznanje. Bilo je to ostvarenje sna mnogih generacija Hrvata u Hrvatskoj i onih širom svijeta. Tim povodom je "Zagovorna mreža za Hrvatsku" osmislila inicijativu klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom za Domovinu u niz hrvatskih gradova.

Republiku Hrvatsku priznala međunarodna zajednica

Današnji datum, 15. siječnja, vrlo je značajan u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime tog datuma 1992. godine Republika Hrvatska je stekla međunarodno priznanje. Bilo je to ostvarenje sna mnogih generacija Hrvata u Hrvatskoj i onih širom svijeta, ali i vrhunac dobro smišljene politike tadašnjeg hrvatskog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Naravno, ključnu ulogu odigrali su hrvatski branitelji koji su zaustavili agresora i obranili velik dio Hrvatske.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja