Budi dio naše mreže

Ključna riječ: medunarodno-priznanje

Pregled događaja tijekom Domovinskog rata

23. lipnja 1990. u Petrinji je osnovan Mjesni odbor Srpske demokratske stranke. Uz prisutnost oko 10.000 sudionika na osnivačkom skupu govorio je predsjednik SDS-a Jovan Rašković. Za predsjednika je izabran Rajko Josić. Tom prilikom Jovan Rašković posjetio je i Vojnić.

NA DANAŠNJI DAN Rođen biskup Petar Šolić

Na Bogojavljenje, 6. siječnja 1992. godine, Sveta Stolica, prvi je put u nekoj službenoj prilici pokazala da, kada je riječ o hrvatskom teritoriju, ne priznaje više Jugoslaviju nego Hrvatsku. Učinio je to osobno papa sv. Ivan Pavao II. zaređujući monsinjora Petra Šolića za biskupa.

Znate li zašto je baš Island prvi priznao Hrvatsku?

Mnogi znaju da je Island prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku i to još 19. prosinca 1991., ali malo tko zna zašto je to bila ta otočna i malena država. Kakve veze imaju jedan nogometni sudac i nogomet sa priznanjem od strane Islanda? Pročitajte u nastavku ovu zanimljivu anegdotu.

Dr. Franjo Tuđman: "Priznavši Hrvatsku, Europa je osvjedočila i sebe u ovom novom dobu demokracije i samoodređenja naroda"

Približava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske od strane Europske zajednice, dok je prije točno trideset godina, u ponedjeljak 13. siječnja Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu priznao Vatikan na čelu s tadašnjim vrhovnim poglavarom Katoličke Crkve, papom sv. Ivanom Pavlom II. Tim je povodom tadašnji predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman održao govor koji prenosimo u cijelosti.

Dan hrvatske diplomacije

Dan hrvatske diplomacije obilježava se u spomen na 879. godinu, kada je papa Ivan VIII. hrvatskom knezu Branimiru uputio pismo kojim mu je priznao zemaljsku vlast nad Hrvatskom. U to doba bilo je to najviše međunarodno priznanje, čime je Hrvatska priznata kao suverena država, u današnjem smislu.

Doznajte gdje je sve organizirana molitva i klanjanje za Domovinu

Vrlo značajan datum u novijoj hrvatskoj povijesti je 15. siječnja 1992. kada je Republika Hrvatska stekla međunarodno priznanje. Bilo je to ostvarenje sna mnogih generacija Hrvata u Hrvatskoj i onih širom svijeta. Tim povodom je "Zagovorna mreža za Hrvatsku" osmislila inicijativu klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom za Domovinu u niz hrvatskih gradova.

Republiku Hrvatsku priznala međunarodna zajednica

Današnji datum, 15. siječnja, vrlo je značajan u novijoj hrvatskoj povijesti. Naime tog datuma 1992. godine Republika Hrvatska je stekla međunarodno priznanje. Bilo je to ostvarenje sna mnogih generacija Hrvata u Hrvatskoj i onih širom svijeta, ali i vrhunac dobro smišljene politike tadašnjeg hrvatskog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Naravno, ključnu ulogu odigrali su hrvatski branitelji koji su zaustavili agresora i obranili velik dio Hrvatske.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja