Budi dio naše mreže

Dva dana nakon što su Hrvatsku priznale države članice Europske zajednice, danas Europske unije, Hrvatsku je 17. siječnja 1992. posjetio talijanski predsjednik Francesco Cossiga.

/ Borna Marinić

Kako bi još više pokazao koliko Italije podupire međunarodno priznanje Republike Hrvatske osobno je u Zagreb donio talijansko priznanje hrvatske neovisnosti. Time je postao i prvi državnik koji je posjetio Hrvatsku od proglašenja njezine neovisnosti i samostalnosti. U svojoj dugoj političkoj karijeri taj je osebujan političar bio član Demokršćanske stranke te je obnašao najviše državničke dužnosti više od 25 godina. Bio je ministar unutarnjih poslova u vrijeme ubojstva predsjednika Demokršćanske stranke i bivšeg premijera Alda Mora, zatim predsjednik vlade, predsjednik parlamenta i naposljetku predsjednik republike. Od početka rata u Hrvatskoj Cossiga je pozorno promatrao razvoj situacije.

Baš kao i papa Ivan Pavao II., smatrao je da bi izlazak Slovenije i Hrvatske iz Jugoslavije i njihov ulazak u Europsku uniju ojačao tradicionalno katoličko krilo u toj europskoj ekonomskoj i političkoj asocijaciji. Nakon što su potpisali zajedničku izjavu od uspostavi diplomatskih odnosa dviju zemalja, predsjednik Tuđman odlikovao je Cossigu Veleredom kralja Tomislava, a Cossiga je Franju Tuđmana odlikovao visokim državnim odlikovanjem Redom viteza Velikog križa. Kao uvjereni kršćanin, Cossiga je posjetio katedralu, čija su zvona zazvonila njemu u čast, i u pratnji kardinala Kuharića pomolio se na grobu Alojzija Stepinca.

Istog dana predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch i četiri potpredsjednika, ne čekajući plenarni sastanak, donijeli su odluku o priznanju Hrvatskog olimpijskog odbora. Njihova se odluka temeljila na načelu Olimpijske povelje, da treba poduzeti sve kako bi se izbjeglo da sportaši budu kažnjeni zbog političkih razloga, neovisnih o njihovoj volji.

Toga povijesnog dana hrvatski su sportaši stekli pravo sudjelovanja na 16. zimskim Olimpijskim igrama. Samo 23 dana nakon priznanja i primitka u olimpijsku zajednicu – počela je olimpijska era hrvatskoga sporta. U svečanom mimohodu u Albertvilleu bilo je četvero naših sportaša, a čast da ponese hrvatsku zastavu pripala je klizaču Tomislavu Čižmešiji. Iste godine s ljetnih olimpijskih igara u Barceloni stigle su i prve medalje. Bio je to početak sada već bogate olimpijske povijesti Republike Hrvatske, a nadamo se kako će ove godine s olimpijskih igara u Tokiju u Hrvatsku doći nekoliko novih medalja.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja