Budi dio naše mreže

23. lipnja 1990. u Petrinji je osnovan Mjesni odbor Srpske demokratske stranke. Uz prisutnost oko 10.000 sudionika na osnivačkom skupu govorio je predsjednik SDS-a Jovan Rašković. Za predsjednika je izabran Rajko Josić. Tom prilikom Jovan Rašković posjetio je i Vojnić.

/ Borna Marinić

Istog dana u prisutnosti oko 10.000 građana Trogira i okolnih mjesta, radnika Trogirskog brodogradilišta i igrača NK „Slaven” iz Trogira pokopani su posmrtni ostaci Vinka Guine, 29-godišnjeg radnika i člana HDZ-a, koji je u noći 21. lipnja, u 23:30 sati, smrtno izboden nožem. Zločin su počinila petorica radnika iz okolice Tuzle, kooperanata Brodogradilišta „Jozo Lozovina Mosor”. Pogrebu je prisustvovao Antun Vrdoljak, član Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske.

Mjesto Žabno na magistralnoj cesti Zagreb – Bjelovar od 23. lipnja 1990. ponovno je nosilo svoje povijesno ime Sv. Ivan Žabno. Svečanosti vraćanja imena prisustvovao je potpredsjednik Sabora SR Hrvatske Stjepan Sulimanac. Staro ime vraćeno je i Zelini – Sv. Ivan Zelina.

23. lipnja 1991. Mjesne zajednice Lovinac, Sveti Rok i Ričice uputile su zahtjev Vrhovništvu Republike Hrvatske, MUP-u i Komandi Pete vojne oblasti da poduzmu energične mjere i zaštite goloruki narod od terora srpskih ekstremista, te da osiguraju mir i slobodan prolaz cestama i prugama. Od JNA se tražilo poduzimanje energičnih mjera protiv terorista koji su 22. lipnja uhapsili trojicu policajaca Policijske ispostave u Lovincu i odveli ih u Knin. Ako nadležni ne poduzmu zakonske mjere, stanovnici će se sami organizirati, stajalo je u zahtjevu.

Istog dana održan je referendum Srba iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, na kojem su se izjasnili o ostanku istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u zajedničkoj državi sa Srbijom i Crnom Gorom.

Također, tog 23. lipnja dvanaest članica Europske Zajednice, današnje EU, složilo se u Luxemburgu da neće priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske ako se te dvije republike jednostrano odluče napustiti jugoslavensku federaciju.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja