Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske, autorice Marije Sentić, izdvajamo:

  • 26. travnja 1991. Skupština općine Knin i SUP Krajine izdali su posebno priopćenje u kojem se traži hitno povlačenje policijske postaje MUP-a Hrvatske iz Kijeva, inače „postaja će biti ukinuta drugim sredstvima”
  • Istog dana nakon 26 dana zastoja, zbog miniranja tračnica na kninskom području na zagrebački Glavni kolodvor točno ро redu vožnje, u 19:05 sati stigao je prvi vlak iz Splita.
  • 26. travnja 1992. Tunis je priznao Republiku Hrvatsku, Sloveniju i BiH kao suverene i samostalne države.
  • Istog dana neprijateljsko topništvo bilo je osobito aktivno na vinkovačko-đakovačkom ratištu te na južnoj i sjevernoj fronti, gdje su iz Antunovca i Baranje napadani obrambeni položaji HV-a oko Osijeka. Tri su hrvatska vojnika poginula, a dva su teško ranjena. U poslijepodnevnim satima iz Tenje i Baranje napadnut je Osijek. Projektili su padali po naseljima Jug 11., Donjem gradu i Sijenjaku te po položajima HV-a oko grada. 
  • Na novo-gradiškom ratištu neprijatelj je iz smjera Dragalića i Medara napadao položaje HV-a kod Mašića, na koje je ispaljeno pedesetak projektila iz tenkova i minobacača; iz Medara je gađana Trnava i projektilima iz višecijevnog raketnoga bacača. Dvadesetak projektila iz minobacača ispaljeno je na Pakrac i okolicu. Iz smjera Glinskog Novog Sela neprijatelj je otvarao vatru na ušće rijeke Gline u Kupu u Petrinjskoj općini. Napadnuti su i položaji u Svetoj Katarini; vatra je otvarana i na Mošćenicu, Brijest i Vurot. Na pokupskom ratištu u općini Jastrebarsko iz smjera Lasinja otvarana je vatra iz pješačkog naoružanja i snajpera po položajima u Lijevom Sredičkom i Štefankima. 
  • Na gospićkom području neprijatelj je kasno navečer iz uporišta Brlete, Ljubovića i Čitluka ispalio tridesetak granata na položaje u Ornicama i Bilaju. U večernjim satima počeo je topnički napad iz zrakoplovne baze Zemunik na Zemunik Donji. Za sat vremena ispaljeno je više desetaka različitih topničkih projektila. Napadnut je i Galovac, a nekoliko projektila palo je i na Debeljak. Kasno navečer sa Zelenog Hrasta neprijatelj je napao s desetak minobacačkih granata Slivnicu, Posedarje i Rupalj, a s Musapstana s tenkovskim projektilima gađani su Ploča i Dračevac. S Travčine glavice, kod Crnoga pogođen je silos tvornice za preradu soje u industrijskoj zoni „Gaženica”. Napadnuto je i šire područje Unešića.
  • Na dubrovačkom području neprijatelj je sa svojih uporišta u Čajkovićima ispalio nekoliko rafala po položajima u Sustjepanu. Na Sustjepan se pucalo i iz privremeno zaposjednute Mokošice. U poslijepodnevnim i večernjim satima neprijatelj je sa svojeg uporišta na Dubcu otvarao pojedinačnu i rafalnu vatru u smjeru hotela „Belvedere”. U trenutku isplovljavanja trajekta „Liburnija” dva projektila ispaljena su na luku Gruž, a topnički je napadnut i otok Šipan.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja