Budi dio naše mreže

Uloga Svete Stolice, sjedišta Katoličke Crkve, u hrvatskoj povijesti u više se navrata pokazala izuzetno bitnom. U novije vrijeme ona se očitovala u snažnoj potpori hrvatskom narodu u vrijeme Domovinskog rata. U dramatičnim trenucima papa Ivan Pavao II. pozivao je na prekid agresije na Hrvatsku te u više navrata isticao potrebu za međunarodnim priznanjem nove države.

/ Borna Marinić

Vrhunac tih nastojanja dogodio se upravo na današnji dan, 13. siječnja 1992. godine, kada je Sveta Stolica priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske. Pritom je poželjela da to “pomogne duhovnom i stvarnom napretku svega njezina pučanstva”, povratku mira te uspješnom uključenju Hrvatske u svjetsku zajednicu. Vatikanski korak svakako je bio vrlo značajan jer je došao dva dana prije međunarodnog priznanja od strane država Europske zajednice. Zanimljivo, Sveta Stolica ovim je činom prekinula tradiciju da redovito uvijek posljednja prizna novu državu.

O tome je, povodom priznanja Hrvatske od strane Svete Stolice, u Glasu Koncila pisao sociolog religije i dr. Željko Mardešić čiji komentar iz siječnja 1992. pod pseudonimom Jakov Jukić prenosimo u cijelosti:

„Priznanje Hrvatske od Svete Stolice može biti s više strana osvijetljeno. Mene je najviše iznenadila novost da je vatikanska diplomacija tim činom doslovce prvi put prekinula jednu svoju dugu i stoljetnu tradiciju da redovito uvijek posljednja prizna novu državu, poslije nego su to učinile sve ostale zemlje. Dapače u povijesti je bilo slučajeva da je Vatikan desetljećima ustrajao na odbijanju usklađenja crkvena ustrojstva sa stvarnim stanjem u pojedinim državama. Zabilježeno je nedavno više sličnih primjera i u našoj zemlji. Taj su se oprez i suzdržljivost, da ne kažemo mudra sporost i juridički tradicionalizam, opravdavali činjenicom da se Sveta Stolica, kao eklezijalna ustanova, ne kani miješati u unutrašnje političke prilike pojedinih državnih poredaka. A sada umjesto da bude posljednja, kako je to uostalom redovno prakticirala, Sveta Stolica neočekivano pretječe sve, otklanja pravne doskočice i obzire političkog opreza te prva priznaje Hrvatsku, prije nego što su to učinile druge države. Kad se zna kakvo mjesto ima vjernost tradiciji i privrženost pravnom načinu mišljenja još više iskače i iznenađuje, čak i dobre poznavatelje najstarije diplomacije na svijetu. (…)“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja