Budi dio naše mreže

Na Bogojavljenje, 6. siječnja 1992. godine, Sveta Stolica, prvi je put u nekoj službenoj prilici pokazala da, kada je riječ o hrvatskom teritoriju, ne priznaje više Jugoslaviju nego Hrvatsku. Učinio je to osobno papa sv. Ivan Pavao II. zaređujući monsinjora Petra Šolića za biskupa.

/ Borna Marinić

Naime prije ređenja, Šoliću je pristupio nadbiskup Giulio Einaudi, prvi apostolski nuncij u Hrvatskoj, te mu pokazao govor kojim će biti zaređen. Kada je Šolić vidio da će biti predstavljen kao da dolazi iz Jugoslavije odbio je poći prema Bazilici svetog Petra. Nastala je gungula, a rezultat je bio da ga je Ivan Pavao II. predstavio kao svećenika zaređenika za biskupa iz Hrvatske. Tjedan dana kasnije uslijedilo je i službeno priznanje neovisnosti Republike Hrvatske od strane Svete Stolice.

Petar Šolić rođen je na današnji dan, 5. lipnja 1948. godine, podno Svilaje u selu Neorić. Još od dječačke dobi pokazivao je privrženost vjeri i kršćanskoj pobožnosti. Petar je predvodio učenike koji su, unatoč zabrani školskog ravnatelja, polazili vjeronauk u župnoj crkvi. Zbog toga su ga podrugljivo nazivali „biskup“ ne sluteći da će mnogo godina kasnije to zaista i postati. U prosincu 1991. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom Splitsko-makarske nadbiskupije, a zatim 6. siječnja i zaredio za biskupa. Biskupski službu preuzeo je 2. veljače 1992. godine dok je u Hrvatskoj trajao Domovinski rat. Stoga ne čudi kako je tog dana istaknuo iduće:

„Kao ljudi i kršćani, kao svećenici i biskupi, pozvani smo živjeti, raditi i umirati za druge po uzoru na Krista. Po uzoru na Isusa pozvani smo druge tješiti, hrabriti, liječiti, pomagati, poučavati, odgajati, podnositi u milosrđu, blagosti i velikodušnosti, pozvani smo za druge trpjeti i umirati. U tome je srž ljudskog i kršćanskog života jer Evanđelje nije ništa drugo nego ljubav koja traži da bude neprestano ostvarivana. U ovim teškim danima za nas i našu domovinu izdržali smo velike kušnje. Danas i sutra nam treba obnova. Ta se obnova treba zasnivati na osobnoj obnovi i duhovnoj izgradnji, na moralnoj obnovị nas i naših obitelji, na plemenitosti, poštenju i ljubavi cijelog naroda i svih građana naše domovine. Moje biskupsko geslo glasi „Mir i Ljubav“. Želja mi je da kroz cijeli svoj biskupski život budem nositelj i promicatelj evanđeoskog mira i ljubavi svima kojima sam od Boga i Crkve poslan i koje ću u životu susretati i s kojima ću zajedno živjeti i raditi za Boga i za ljude.“

Nažalost biskupsko poslanje Petar Šolić je obavljao svega 11 mjeseci. Smrt je biskupa Šolića zatekla na putu u neretvansko selo Otrić-Struge, gdje je trebao predvoditi misno slavlje za blagdan župnog zaštitnika sv. Nikole. Tog 6. prosinca 1992. godine, oko 9 sati, nedaleko od Ploča, vozeći po mokrom kolniku jadranske magistralne ceste kod mjesta Baćine prije većeg zavoja naletio je na kamion svojim osobnim automobilom, pri čemu je u žestokom sudaru ostao na mjestu mrtav.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja