Budi dio naše mreže

Mnogi znaju da je Island prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku i to još 19. prosinca 1991., ali malo tko zna zašto je to bila ta otočna i malena država. Kakve veze imaju jedan nogometni sudac i nogomet sa priznanjem od strane Islanda? Pročitajte u nastavku ovu zanimljivu anegdotu.

/ Dario Zürchauer

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Spomendan Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježava se 15. siječnja. Dan je to kojim se ukazuje na dva važna datuma iz povijesti suvremene hrvatske državnosti.

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Miomir Žužul na gostovanju u emisiji Tihomira Dujmovića iznio je zanimljivu anegdotu o priznanju RH od strane Islanda. Kakve veze priznanje Republike Hrvatske ima s nogometom i sudskim delegatom pročitajte u nastavku.

Možemo li naći zemlju na Zapadu koja bi neovisno od drugima i prije svih prva priznala Hrvatsku?

“Ovdje bih istaknuo jednu anegdotu o tome zašto je Island priznao Hrvatsku. Naime, prvi čovjek koji je službeno priznao Hrvatsku bio je tadašnji ministar vanjskih poslova Islanda Hanibalsson, inače moj prijatelj koji mi je govorio o tome kako se dogodilo to priznanje”, uvodi u priču Žužul.

Njemački kancelar Helmut Kohl, iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera.

“Kohl i Genscher pitali su se mogu li naći nekoga sa Zapada tko bi priznao neovisno o drugima neovisnost Hrvatske prije Njemačke. Njihov izbor pao je na Island, državu koja je neutralna i koja nema ništa u tome. Uvečer zove Genscher Hanibalssona, svoga kolegu. Hanibalsson je ministar male državice, a Genscher je ipak Genscher. Kaže Genscher Hanibalssonu: ne znam znaš li što se događa u Hrvatskoj, ali kancelar Kohl i ja smo razgovarali pa bismo vas zamolili da priznate Hrvatsku i Sloveniju ako je to moguće. “Znam ja dobro što se događa”, odgovori mu Hanibalsson

Dolazimo sada do zanimljive nogometne priče…

“Hanibalssonov šogor, dakle brat njegove supruge bio je delegat na utakmici između Dinama i Partizana u Beogradu koja je prekinuta radi nestanka struje. Srpska strana htjela je da se utakmica prekine i igra nova, jer smo mi tada vodili 1:0 , međutim njegov šogor kao sudski delegat je to odbio. Utakmica je nekako završena, a on se vratio na Island i ispričao priču o tome što se događa u Jugoslaviji kroz tu nogometnu prizmu. Kad Genscher zove Hanibalssona on zna na jedan neobičan način situaciju u Jugoslaviji i to kroz nogomet i na to Genscheru kaže: “Nema uopće problema. Možemo priznati Hrvatsku već u ponedjeljak.” Genscher mu na to kaže. “Provjeri s premijerom pa me nazovi u bilo koje doba noći!” Ovaj provjeri s premijerom i kaže: “Mi ćemo u ponedjeljak sazvati Parlament i priznati Hrvatsku!”  

Tako je došlo do prvog priznanja Republike Hrvatske od strane Islanda.

Ovu zanimljivost možete poslušati u niže navedenom videu.

Dan međunarodnog priznanja RH potvrda je državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice, a Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jest spomen na dan kada je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, čime su stvoreni uvjeti za mirnodopski život, rad i razvoj na području cijele države.

Dana 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Izvori: Sabor.hr

Youtube: Press klub

Youtube: Tv kalendar

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja