Zašto katolici prikazuju Isusa Krista na križu?
Katolici u crkve postavljaju raspela nasljedujući drevnu tradiciju i slaveći tako Isusovu žrtvu.
Katolici u crkve postavljaju raspela nasljedujući drevnu tradiciju i slaveći tako Isusovu žrtvu.
Tijekom korizme razni restorani obavještavaju nas o svojoj ponudi ribe petkom, osobito tijekom korizme. Odjednom su ugostitelji zainteresirani koje je liturgijsko vrijeme Katoličke Crkve. No, zašto katolici petkom ne jedu meso, a jedu ribu?
Odlazak na ispovijed nakon 10, 20 ili 30 godina može biti zastrašujuće. Uz osjećaj srama, čovjek više niti ne zna kako se ispovijedati.
Korizma je milosno vrijeme u kojem se mnogi vjernici posvete duhovnom životu.
Korizma započinje Pepelnicom tek od 6. stoljeća, a u rimskoj liturgiji postoji od 4. stoljeća. Vrijeme obilježeno pokorom i odricanjem vodi nas prema Vazmenoj noći kroz 40 dana i 6 nedjelja koje u tradiciji hrvatskog naroda imaju svoja imena.
U sklopu projekta "Djeca pomažu djeci" Papinska misijska djela Hrvatske pripremila je "Misijski korizmeni hod".
Kuzmičić ističe kako je post doista zaboravljena vrlina u Katoličkoj crkvi. Danas rijetki poste, iako je post propisan svega dva puta godišnje – na Čistu srijedu i Veliki petak. Post je sveden na minimum, kaže ovaj vjeroučitelj, te podsjeća na propise o postu-najesti se jednom do sita, a mogu se uzeti i još dva manja obroka.
Tijekom korizme "posti" i liturgija. Naime, tijekom korizmenog vremena ne pjeva se "Slava" ni "Aleluja".
ʺMemento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris!ʺ, ili kazano hrvatski: ʺSjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah vratiti!ʺ, riječi su što ih izgovara svećenik na blagdan Pepelnice dok stavlja pepeo na naše glave. Obred pepeljenja osobit je izričaj kršćanske vjere i nade. Isus Krist, koji je u posve određenom smislu ʺnovi Adamʺ, oslobađa čovjeka od grijeha, koji je smrt, darivajući čovjeku milost opravdanja i mogućnost života vječnoga.
Vjernici vrlo često miješaju ili poistovjećuju pojmove post i nemrs. Post označava jedan obrok u danu, a nemrs znači ne jesti meso. Naglasak je na umjerenosti u hrani, štoviše dragovoljnom gladovanju, kako bi se time posebno istaknula spremnost na žrtvu i odricanje iz ljubavi i zahvalnosti prema Kristovoj muci i smrti.
Ova stranica koristi dvije vrste kolačića: nužne tehničke kolačiće i kolačiće za analitiku. Slažete li se s korištenjem kolačića za analitiku?