Budi dio naše mreže

Hrvatska nema previše svetišta, pogotovo s nacionalnim karakterom, pa svaka inicijativa koja se događa ili organizira na takvim svetim mjestima dobiva dosta širi značaj i odjek među vjernicima. Iskreno se nadamo da će tako biti i od ove korizme zahvaljujući Družbi sv. Franje Saleškog - poznatijoj kao braća salezijanci - 'čuvarima' zagrebačkog svetišta Sveta Mati slobode na Jarunu, a osobito jer poticaj dolazi malo poslije Nedjelje Božje riječi koju smo započeli slaviti i obilježavati na poziv pape Franje ovoga siječnja te će se ustaliti na Treću nedjelju kroz godinu.

/ anh

Salezijanci prvi put u svojoj jarunskoj crkvi i župi Sveta Mati slobode organiziraju u korizmi, između treće i četvrte nedjelje, cjelodnevno čitanje Božje riječi, 24 sata, i tu mogućnost nude ne samo svojim župljanima već i svima drugima koji će se prijaviti putem mrežnih stranica tog svog zagrebačkog svetišta gdje se često slave svete mise koje imaju i svenarodni karakter u Hrvatskoj.

Čitanje Svetoga pisma dan i noć odvijat će se od 17. do 22. ožujka – od utorka do nedjelje – u njihovoj župnoj crkvi i tim povodom poručuju:

Prepuna Sveta Mati slobode je za salezijace uobičajena redovitost (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

“Želimo potaknuti sve vjernike da iskažu čast i hvalu Svetom pismu. Čitanje koordinira grupa liturgijskih čitača, a svi ste pozvani sudjelovati.”

Božju riječ čitat ćemo ispred svetohraništa, a svaka osoba koja se prijavi čitat će pola sata. Biblija iz koje ćemo čitati na kraju će ostati trajno izložena u našoj crkvi

Rok prijave je do 14. ožujka. Onima koji su redovito na misi u Svetištu informaciju i mogućnost za prijavu don Boscovi sinovi su ponudili također putem posebnog listića koji se može još uvijek pronaći na ulazu u crkvu.

“Božju riječ čitat ćemo ispred svetohraništa, a svaka osoba koja se prijavi čitat će pola sata. Biblija iz koje ćemo čitati na kraju će ostati trajno izložena u našoj crkvi”, naglasili su salezijanci povodom ove inicijative za koju danas zna čitav svijet i organizira se u čitavome svijetu, a s ponosom možemo reći da je skromno započela baš u Hrvatskoj 2000. godine.

Prvi put se Biblija neprestano čitala u susjednome gradu Velikoj Gorici u župi Navještanja Blažene Djevice Marije čiji su članovi osjetili da je riječ o izvrsnoj, originalnoj i nadasve poticajnoj stvari za one koji su željni izvora žive Riječi.

Prijedlog su stoga uputili do samoga Pape, a rezultat je – “slava i hvala Bogu” – svima više nego poznat “Nedjelja Božje riječi” jer kako i završavaju svoj poziv braća salezijanci na neprekidno čitanje Biblije prvi puta pod njihovim krovom i to u jarunskome svetištu, koje je podsjećamo iznjedrilo te proširilo također tolike druge dobre inicijative: „Živa je naime i djelotvorna riječ Božja.“ (Heb 4, 12)

Spomenimo za kraj da su salezijanci i s noći s petka na subotu, u kapelici gdje je svetohranište, isto na zagrebačkom Jarunu, organizirali uz pomoć molitvene karizmatske zajednice ‘Božja pobjeda’ do prve jutarnje mise cjelonoćno klanjanje i molitvu u tišini za Domovinu.

I to je jedna vrlo dobra inicijativa koja je skromno krenula, a sve je češća i sve više župa organizira molitvu za Hrvatsku u različitim prilikama i na različite načine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja