Budi dio naše mreže

Ključna riječ: korizma

Na Veliki petak postimo i ne jedemo meso

Na Veliki petak, uz Pepelnicu ili Čistu srijedu, Katolička Crkva propisuje strogi post i nemrs. Vjernik toga dana jede samo jedan puni obrok (“do sita”), jer je post i ne jede meso, jer je nemrs.

Katolička osnovna škola u Novskoj bila je poduzetna u korizmi

Ostvarujući svoj korizmeni hod, u pripravi za svetkovinu Uskrsa, učenici, njihovi roditelji te djelatnici Katoličke osnovne škole u Novskoj dali su svoj doprinos u vršenju korizmenih djela milostinje, ljubavi te razvijanju osjećaje za potrebe bližnjih. U tom smislu, provodeći razne aktivnosti, uključili su se u provedbu projekta „MI PODUZETNICI“, čiji je nositelj Udruga Poduzetni, partneri u projektu Caritas Zagrebačke nadbiskupije te Obrazovna grupa Zrinski, a izdavačka kuća Školska knjiga generalni sponzor projekta.

Gospin plač - Kristova muka opjevana u suzama

S obzirom da Gospin plač u našem narodu od davnina predstavlja jedan od najsnažnijih momenata promišljanja Kristove muke i smrti, ova se pobožnost uspjela prenijeti s generacije na generaciju sve do današnjih dana. Etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent dr. Joško Ćaleta, u razgovoru za HKM tumači kako se ova pobožnost proširila našim krajevima i koliko je danas prisutna među vjernim pukom.

Lijepom našom u potrazi za korizmenim običajima

U vremenu smo korizme, a pred nama su Nedjelja Muke Gospodnje, odnosno Cvjetnica i Veliki tjedan... Osim liturgijski ovo je vrijeme bogato i narodnim običajima koji se vrlo često isprepliću s crkvenima tradicijama i obredima. Kakvi su običaji u kontinentalnom djelu Hrvatske, a kakvi u Dalmaciji i zaleđu, što je karakteristično za Slavoniju saznali smo od etnologinje dr. sc. Lucije Franić Novak, više stručne suradnice za programe hrvatske tradicijske kulture u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu.

Svi smo mi sudionici Judine izdaje

Jer Bog je i nas milovao. Nije tako lako pustio da odemo od njega. Htio nam je u posljednji čas otvoriti oči. Htio nas je pridržati svojom milinom. I nama je govorio nježnu riječ: Prijatelju! Ali sve badava. Mi smo se okrenuli od njega kao Juda. Čvrsto smo stegnuli vrećicu s novcem i otišli u mrklu noć. A ta vrećica s novcem - to je naša sebičnost i sebeljublje.

Crkva Male braće u Dubrovniku omiljena je ispovjedaonica mnogobrojnih vjernika

Franjevci samostana Male braće u Dubrovniku uz pomoć drugih svećenika i ove godine će u Velikom tjednu biti na raspolaganju vjernicima kako bi mogli pristupiti sakramentu ispovijedi i tako pomireni s Bogom dočekati najveću kršćansku svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega. Njihova crkva je mjesto gdje se Dubrovčani, nakon Međugorja, najviše ispovijedaju.

Papa: Patnja nije sadomazohizam

Patnja nije sadomazohizam: ona je nužan, ali prolazan prijelaz, rekao je Papa u svom obraćanju vjernicima okupljenima na Trgu sv. Petra 16. ožujka na podnevnoj molitvi Anđeo Gospodnji.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja