Budi dio naše mreže

Ključna riječ: korizma

Post i uzdržavanje više su od samog zakona Crkve

"Svrha našeg posta nije fizički oslabiti ili izgubiti kilograme, već stvoriti glad, duhovnu prazninu koju samo Krist može ispuniti; u postu iz srca izražavamo svoju ljubav prema Bogu i priznajemo svoju grešnost. Iako nedostojne, molimo se da naše žrtve budu prihvatljive onome koji je patio i dao svoj život za nas."

Jedinstveno, a višestoljetno korizmeno tradicionalno pjevanje u katedrali u Hvaru

Svake korizmene nedjelje, počevši od Pepelnice (kako Hvarani kažu 'Ciste sride') sve do Cvjetnice ('Nedije od polme') imamo priliku slušati staru hvarsku molitvu vjernih, poznatiju pod nazivom „Bože, daj mir jedinstvo“, objasnila je povjesničarka umjetnosti Zorka Bibić, urednica župnoga lista 'Kruvenica' katedralne župe Sv. Stjepana I. u Hvaru, o ovome manjem poznatom korizmenom napjevu. U arhaičnim riječima te molitve, doduše, s vremenom prilagođenima suvremenom hrvatskom jeziku, naglašena je težnja za mirom i jedinstvom, pomoći protiv neprijatelja i zazivanje Božje milosti nad svim kršćanima i mjestima gdje žive.

VIDEO O važnosti posta, pokore i žrtve

O važnosti posta, pokore i žrtve, kao svojevrsnom ispitu odluka koje se donose u nadolazećem vremenu korizme, razgovaralo se u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija 16. veljače.

Ulaskom u pustinju, nestaju podjele i maske koje nosimo

Na prvi pogled pustinja se može činiti mjestom borbe, mjestom napuštanja. Pogled u suhu pustinju našega života može nas dovesti do vjerovanja da nas je Bog napustio; da je daleko od nas. Međutim, iznova i iznova u Svetom pismu Bog nam pokazuje da je pustinja, mjesto daleko, mjesto muke i borbe privilegirano mjesto susreta s Bogom.

Ne obraćaj drugoga, nego sebe!

"Isus nas zove pojedinačno, zove nas našim imenom. On nije rekao da obratimo druge, nego da se mi obratimo i vjerujemo evanđelju. Što nam vrijede sva odricanja, što nam vrijedi sav post i molitve ako iz korizme nećemo izići bolji? Što nam vrijedi", piše fra Ante Mitar.

1 2 3 8
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja