Budi dio naše mreže

"Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi reći da dječaci ne plaču, da sam plačljivko i da bih trebao biti dobro raspoložen. Moji su osjećaji stvarni. Isto kao i vaši", jedno je od poruka koje je na svome Facebook profilu prenio misionar Krvi Kristove pater Stjepan Ivan Horvat. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

/ hk

“Odgajati na kršćanski način znači voditi djecu i mlade prema ljudskim vrijednostima u cjelokupnoj stvarnosti, a jedna od tih stvarnosti je i transcendencija. Potrebno je pripremiti srca da se Gospodin očituje, ali u cjelini, naime, u cjelovitoj ljudskosti, koja također ima tu dimenziju transcendencije. Najveći neuspjeh koji odgajatelj može imati je odgajati ‘unutar zidova'”, poručio je papa Franjo u govoru sudionicima svjetskog kongresa za katolički odgoj u studenom 2015.

Da biste bili uspješniji na svome putu roditeljstva, pročitajte poruke koje je pripremila psihologinja Patrycja Juszkat, a koje vam mogu otkriti ono što je vašem djetetu najpotrebnije.

Što djeca ne kažu roditeljima

1. Ne vičite na mene. Tada vas se bojim i mislim da ako vičete na mene, sigurno sa mnom nešto nije u redu.

2. Slušajte me. Kad vam kažem o onome što mi je važno, pogledajte me u oči. Tada osjećam da sam vam ja i moja pitanja važni.

3. Pustite me da odrastam vlastitim tempom. Ne tjerajte me da radim stvari za koje još uvijek imam vremena. Zapamtite da sam dijete i svijet najbolje otkrivam kroz igru.

4. Volim kad provodite vrijeme sa mnom. Dobro ste raspoloženi, igrate se sa mnom, smijemo se i stvaramo lijepe uspomene u koje ću se kao odrasla osoba rado vratiti.

5. Ne uspoređujte me s mojom braćom i sestrama ili vršnjacima. Tada se osjećam loše i postajem ovisan o vašim pohvalama.

6. Zagrlite me kad sam tužan. Pustite me da plačem. Nemojte mi reći da dječaci ne plaču, da sam plačljivko i da bih trebao biti dobro raspoložen. Moji su osjećaji stvarni. Ista kao i tvoji.

7. Naučite me da se brinem o svojim potrebama. Odspavajte, odmorite se, bavite se svojim interesima, upoznajte prijatelje. Pokažite mi da biti roditelj i provoditi vrijeme s bebom može biti izvor radosti. Zaista ne želim vidjeti kako patite i žrtvujete se za mene, a zatim se uzrujavate i frustrirate. Tada se brinem da je to zbog mene.

8. Ostanite sa mnom kad se bojim. Ne ismijavajte moje strahove iz djetinjstva. Recite mi da ste se i vi jednom bojali mraka i pustite me da držim baterijsku lampu kraj kreveta.

9. Volite me jer jesam. Ne zato što brzo trčim, recitiram pjesme i “pristojan sam”. Volite me i kad pogriješim i trebam vašu podršku. Potrebno mi je biti siguran da me volite čak i kad stvari krenu po zlu.

10. Pokažite ljubav jedno prema drugome. Od vas učim rješavati sukobe, nositi se s teškim situacijama i razumjeti što je prava ljubav.

11. Sjetite se da ću najvjerojatnije usvojiti vaša uvjerenja o sebi, o drugim ljudima, o životu. Odvojite vrijeme da razmislite jesu li vaša uvjerenja istinita i hoće li mi služiti. Ako mislite da su ljudi loši i iskorištavaju druge, život će mi biti teži i bit ću nepovjerljiv.

12. Znam da me volite i dajete sve od sebe za mene. Pokažite mi da su loši dani i mali propusti dio života. Izvucite zaključke, vodite računa o svojoj dobrobiti i oprostite sebi. Zahvaljujući tome naučit ću slično reagirati.

13. Nasmiješite mi se. Umiruje me vaš iskreni osmijeh. Tada se osjećam sigurno i voljeno.

S ljubavlju, vaše dijete.

Autorica: Patrycja Juszkat

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja