Budi dio naše mreže

Naučite djecu da budu ponizna

Svaki roditelj trudi se odgojiti sretno, ali i vrlo dijete. Ono što će ga učiniti ponosnim više od bilo kojeg uspjeha u školi ili društvenim aktivnostima je saznanje da je odgojio samostalnu i dobru osobu.

/ at

Izvrsnost, borbenost i samopouzdanje vrline su koje današnje društvo cijeni i potiče. Vrlina poniznosti ponekad je podcijenjena te se zaboravlja da je upravo ona jedan od putova u vlastitu slobodu.

Poniznost ne opisuje osobu kojoj nešto nedostaje, ne bismo mogli tvrditi da je manjak samopouzdanja vrlina. Vrlina poniznosti ne podrazumijeva loše misliti o sebi, već misliti manje samo o sebi. Iako možemo oprostiti djeci želju za pozornošću, važno je učiti ih da ponekad treba usmjeriti svoju pažnju i na tuđe potrebe.

Svakako je važno poticati već nabrojane vrline, međutim portal Aleteia donosi savjete kako da naučimo djecu i poniznosti te time pomognemo u izgradnji vrlog i moralnog pojedinca.

Prenosimo neke od savjeta što biste trebali učiti djecu za razvijanje vrline poniznosti:

Neka budu zahvalna

Potaknite u djeci dubok osjećaj zahvalnosti. Svi bismo trebali biti zahvalni Bogu na blagoslovima koje nam daje, ali i na ljudima koji pomažu njegovati te blagoslove. Osjećaj zahvalnosti za velike i za male stvari siguran je put do poniznosti.

Učite ih da upoznaju sebe

Kao roditelj želite da se Vaše dijete ostvari u karijeri i životu, a to je moguće samo ako upozna sebe samog. Pomozite im da realno sagledaju koji su im talenti te na čemu bi trebali više poraditi. Potrebno je da čovjek spozna svoje mane, ne da bi ih se odrekao, već da bi mogao raditi na vlastitom poboljšanju i rastu.

Ne moraju uvijek biti u centru pažnje

Ovaj savjet pomoći će Vam da radite i na vlastitoj izgradnji jer nitko od nas ne voli kada naš uspjeh ili neko postignuće ili čak šalu nitko ne zapazi kao najsmješniju. Međutim, ponekad je u redu slušati i usmjeriti svoju pažnju na drugoga. U redu je ako ste ponekad nezapaženo učinili i neku ispravnu stvar. Vaša djeca tako uče da se dobro i ispravno ne čini samo radi hvale.

Odgoj zahtijeva trud i strpljenje i nitko nije potpuno siguran odgaja li svoje dijete potpuno ispravno, ali vrlina poniznosti jedna je od vrijednosti za koju želimo da im čini život ljepšim i nakon što naše vrijeme s njima završi.

Ključne riječi:
djeca odgoj poniznost zahvalnost

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja