Budi dio naše mreže

Emisija "Pod križem" započela je svoje emitiranje u jesen 2021. godine. Posebnost emisije je što ima petero urednika i to svećenika: fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na Sv. Duhu, vlč. Nikola Jurković, župnik Sv. Jurja u Gornjoj Stubici, vlč. Branimir Budinski, župnik župe Sv. Josipa radnika u Gajnicama, vlč. Tomislav Šagud, župnik Presvetog Trojstva u Prečkom i vlč. Tomislav Kolar, župnik župe Rođenja Isusova u Zagrebu – Kajzerica. Emisija će i ove sezone govoriti o izazovima u životu vjernika s naglaskom na poteškoće, ali i radosti u duhovnom životu.

/ HKM

Prošle sezone emisiju “Pod križem” su, uz s. Anu Begić, vodili vlč. Nikola Jurković i vlč. Branimir Budinski. Na pitanje je li prošla sezona ostvarila njihova očekivanja, vlč. Nikola naglasio da im je obojici drago što su i ove godine, zajedno s novim snagama, u emisiji “Pod križem”. “Svakako da su dojmovi iznad očekivanja, reakcije slušatelja su odlične, potvrđuju to i svojim pozivima, željama, pa i prijedlozima novih tema za ovu sezonu koja je pred nama. Zato se svi zajedno radujemo novom početku ove godine u malo drugačijem konceptu same emisije. Svaka emisija imat će jednu katehezu, uz glazbeni broj i molitveni završetak, ali poseban ćemo naglasak staviti na to u gotovo svakoj emisiji čujemo i naše slušatelje”, poručio je vlč. Jurković.

Vlč. Nikola Jurković / Foto: Filip Vukina

Vlč. Branimir Budinski kaže kako je cilj emisije prenijeti iskustvo vjere po onome što primaju oni koji slušaju emisiju. “Dakle, moramo paziti na koji način slušamo”, ističe vlč. Budinski i dodaje da emisija svakako nije samo informativnog karaktera, nego svjedočanstvo vjere u kojem će slušatelji, bilo po gostima, bilo individualno od urednika, čuti impuls pomoću kojega će se lakše nositi s križevima u životu, problemima s kojima se susreću i izazovima koje žive u obitelji. “Na tom tragu želimo nastaviti ohrabrivati ljude da ono na što nailaze kao problem ne gledaju kao priliku za tragediju ili tugu, nego priliku za rast za produbljivanje te vjere i odnos s Bogom”, kaže vlč. Budinski.

Vlč. Branimir Budinski / Foto: Filip Vukina

“Ova emisija ostavlja okvir nama svećenicima da možemo javnosti predstaviti ono što doživljavamo u svom pastoralnom radu, u svojim župama i susretima s ljudima, kao i ono što prepoznajemo – potrebe i probleme ljudi. Kroz okvir koji nam je na raspolaganju možemo govoriti ljudima ono što smatramo da će im koristiti za njihovo spasenje i rast u svetosti. Nije mi se bilo teško odlučiti na sudjelovanje u emisiji jednom mjesečno, kad je to jedan od dijelova svećeničke službe. Zato sam se rado odazvao pozivu i mislim da nije toliko velika obveza – iako jest ozbiljna obveza”, naglasio je jedan od urednika, vlč. Tomislav Šagud.

Vlč. Tomislav Šagud / Foto: Filip Vukina

Od ove sezone jedan od urednika emisije je i vlč. Krunoslav Kolar. Na pitanje kako će se pripremiti za emisiju i zašto se odlučio biti dio tima, rekao je da se za novi angažman odlučio na poticaj određenih ljudi, ali i vjernika koji slušaju njegove kateheze i prate objave na Facebooku, a mislili su da može dati nešto više i šire. “Možda mi je lakše komunicirati bez slikovnog prijenosa uživo. Što se tiče pripreme, mislim da trebamo uzimati u obzir konkretnu situaciju s kojom se vjernici suočavaju. Radi se o pitanjima vjere. Uvijek imamo neka pitanja na koja se možda i tisuću puta odgovorilo, ali na različite načine. Mi možemo odgovoriti na način koji će nekome pomoći i gdje će dobiti odgovor i poticaj kako rasti u vjeri, kako se nositi s određenim križem te kako hoditi putem svetosti spasenja”, poručio je vlč. Kolar.

Vlč. Krunoslav Kolar / Foto: Filip Vukina

Novi urednik s određenim medijskim iskustvom je fra Vladimir Vidović, urednik Glasnika sv. Antuna – Veritas. Istaknuo kako ga je poziv u emisiju iznenadio, ali i obradovao: “Prisutnost svećenika u ovakvom formatu čini mi se itekako bitna i možda čak od presudne važnosti. Naši vjernici imaju, i postavljaju, puno pitanja i emisija. U tom smislu sam se stavio na raspolaganje s jednom katehezom koja će pratiti liturgijsku godinu, ali i određene slobodne teme, “preostale” od prošle godine. Nadam se da će sve što ćemo emitirati biti na korist i duhovnu izgradnju samih slušatelja!” zaključio je fra Vladimir.

Fra Vladimir Vidović / Foto: Filip Vukina

Pod križem / Foto: Filip Vukina

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja