Budi dio naše mreže

U emisiji "Novi valovi dobrote" u utorak, 14. prosinca gostovale su dobitnice Oskara znanja za 2021. godinu, Laura Leutar i Ana Vuković iz zaprešićke OŠ Antuna Augustinčića, sa svojim vjeroučiteljem Ilijom Nikolićem.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Oskar znanja Laura i Ana dobile su kao članice pobjedničke ekipe na ovogodišnjoj Vjeronaučnoj olimpijadi, ističući da su nagradu, zbog epidemioloških razloga, primile kod ravnateljice u uredu, ali da su svakako ponosne na sebe i ekipu i zadovoljne zbog nagrade.

Vjeroučitelj Iija Nikolić već punih 20 godina na natjecanja vodi različite ekipe. Kako je rekao, “prvo smo mjesto osvojili 2018. i 2021. godine. Vjeronaučna olimpijada obogaćuje i nas vjeroučitelje, ali i učenike. Učenici su stvarno marljivi, a mladi žele upoznati svoju Crkvu i vjeru. Teme su različite i jako privlačne”, rekao je Nikolić.

Ana je dodala da su najvažniju ulogu u pripremi za natjecanje imali njihovi roditelji, župa i njihova vjeroučiteljica, jer su ih odgajali u vjeri, a prije natjecanja snažno bodrili. Za natjecanje su se prijavile same, a ekipe su najčešće iz istog razreda, ali ponekad bude i mješovita ekipa. Vjeroučitelj Nikolić je dodao da ih sve prati od nižih razreda i potiče kao “olimpijce” te da je suradnja s vjeroučiteljicom sjajna.

Ovaj lijepi duhovni mozaik svake se godine predivno slaže. Suradnja sa župnikom preč. Ivanom Frkonjom je divna, ali presudna je suradnja s roditeljima.

Sudjelovanje na Olimpijadi ima različite predivne učinke

Spominjući temu ovogodišnje Olimpijade, “Biblija – pisana Božja riječ”, Laura i Ana su potvrdile da je tema bila jako zanimljiva i lijepo sročena, ali s njom su se već susretali u ranijim razredima, pa nije bilo preteško. Vjeroučitelj Nikolić je dodao da Olimpijada treba njegovati crkvenost, zato rade na zajedništvu, zajedno slave rođendane i imendane i tako zajedno lakše uče. “Nagrade su lijepe, ali važnije je da su se sprijateljili i ostali povezani, a i obitelji su se zbližile”, naglasio je Nikolić.

Snježana Kirinić Grubić, Ana Vuković, Laura Leutar i Ilija Nikolić

Za natjecanje se pripremaju oko šest mjeseci, a ovogodišnja je tema sv. Ignacije. Ističu da je potrebno dosta odricanja, ali se isplatilo. Primjerice, nagrada je bila ljetovanje kod dominikanki na Korčuli i upoznavanje novih prijatelja.

Dobrota je otvorenost našega srca prema čovjeku u potrebi.

Humanitarci iz Zaprešića

Predstavljajući pak “Stepinčevu oazu mira”, udrugu koja na području Zaprešića inicira i koordinira brojne humanitarne akcije, član udruge i vjeroučitelj Ivan Nikolić rekao je da su nakon zagrebačkog potresa prikupljali pomoć za župu Čučerje. U ovoj božićnoj akciji odlučili su pomagati stradale u potresu na Banovini, kroz akciju “Obitelj za obitelj Banovine”.

U suradnji sa s. Smiljom Čirko, koordinatoricom Caritasa Sisačke biskupije, pakete s prehrambenim i živežnim namirnicama obitelji zaprešićke župe sv. Petra apostola u župu donose od 12. do 19. prosinca, a djeca u školu donose slastice (kolače, bombone, čokolade) i, uz to, obiteljima na Banovini pišu pisma potpore i ohrabrenja.

Plakat za župu 2021.

Dobro se uvijek dobrim vraća.

Što se tiče angažmana u školi, Laura je rekla da svaka obitelj doma priprema pakete i donese ih u predvorje škole. Kako je upozorio vjeroučitelj Nikolić, “u 2000 kontejnera na Banovini nemaju mogućnost pripremanja božićnih kolača. 118000 stanovnika je ugroženo, u četrnaest kontejnerskih naselja i dva grupna smještaja živi oko 700 stanovnika… Djeca već donose pakete u školu, ali ih potičemo da cijele godine budu aktivni u duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa”, zaključio je Nikolić.

Laura i Ana su zaključile da se svaki trud isplati i da je dobro činiti dobro te da u njemu svakako treba ustrajati.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja