Budi dio naše mreže

SVJEDOČANSTVO Ultra evangelizacija bez skrivenih namjera

Katolička mladež i ove je godine, četvrti put zaredom, volontirala na najvećem festivalu elektroničke glazbe u Splitu. Čineći djela milosrđa, naviještali su radosnu vijest Evanđelja u susretu s mladima iz cijeloga svijeta. Za Hrvatsku katoličku mrežu svoja su svjedočanstva iznijeli Marta Spahija, Luka Brnjić i Bruno Rabuzin.

/ Hana Kilijan

Prije pet godina i sama je bila na Ultra festivalu, a ove se godine Marta Spahija našla u ulozi volonterke.

“Tada sam bila u nekoj drugoj fazi života. Zanimljivo mi je usporediti prijašnje i iskustvo koje sam sada doživjela. Tada sam glumila da sam sretna, a iznutra sam bila prazna. Ovo je potpuno druga perspektiva”, istaknula je Marta.

Većina susreta završavala je zagovornom molitvom, a mnogi su odlazili sa suzama u očima.

Za Martu je ovo prvo iskustvo ulične evangelizacije.

“Ponekad je bilo teško napraviti prijelaz iz običnog razgovora do same evangelizacije. Zadnji je dan bio uistinu plodonosan, a i ja sam se tada najviše oslobodila. Svjedočila sam svoju vjeru. Većina susreta završavala je zagovornom molitvom, a mnogi su odlazili sa suzama u očima”, rekla je Marta.

Posebno joj je u sjećanju ostao susret s dvjema Hrvaticama.

“Prišle su nam na samom završetku kada više nismo imali vode. S jednom od njih sam ušla u razgovor. Rekla mi je kako je upoznata s aktivnostima u pastoralu mladih u Zagrebu, ali se udaljila od Boga u posljednje vrijeme. Molili smo za nju, a nakon molitve ostala je u suzama. Bio je to dirljiv oproštaj”, zaključila je Marta.

hkm Marta Spahija na festivalu Ultra / Foto: Instagram

Luki Brnjiću ovo je treća godina volontiranja na Ultra festivalu. Unatoč trogodišnjem iskustvu, naglašava kako ne postoji univerzalno sredstvo za pristup osobi.

“Susreti na samom festivalu uglavnom su kraći, ali i češći jer im donosimo vodu. Susreti s osobama na koje nailazimo izvan festivala su duži. Njima se ne žuri i imaju vremena za razgovor”, istaknuo je Luka.

Na neki smo način preko nogometa došli do Boga.

Luka svjedoči kako i svjetovne teme, kao što je nogomet, mogu dovesti do Boga.

“Prišli smo dvojici Brazilaca i počeli razgovarati s njima. Nakon upoznavanja došli smo na temu nogometa. U razgovoru sam doznao kako je jednome od njih najdraži nogometaš Ronaldinho. Istaknuo sam kako mi je kod njega posebno, uz njegovu tehniku igranja, i to što uvijek zahvali Bogu kada postigne gol. Tada mi je rekao kako je vjernik i pokazao mi Marijinu medaljicu koju je nosio u džepu. Na kraju smo zajedno molili. Na neki smo način preko nogometa došli do Boga”, rekao je Luka.

Zadnji susret na Festivalu za Luku je, kako kaže, bio ‘točka na i’.

“Jedan od svećenika je molio nad jednim Brazilcem. To su promatrale dvije Hrvatice i pitale su nas može li se netko i za njih pomoliti. Ušli smo u razgovor s njima i na kraju molili za njih. Osjetili smo kako je jedna od djevojaka uistinu imala veliku potrebu za molitvom. Poslije molitve je plakala, a mi smo ostali s njom kako bismo ju utješili. Na odlasku nam je zahvalila i rekla kako nismo ni svjesni koliko joj je to bilo potrebno. Kod te se djevojke uistinu vidjela preobrazba”, zaključio je Luka.

Luka Brnjić na festivalu Ultra / Foto: Instagram

Bruno Rabuzin salezijanski je bogoslov. I on svjedoči kako je najintenzivnije susrete doživio posljednjeg dana Festivala.

“Susreli smo trojicu Poljaka i preko priče o tome kako je Poljska katolička zemlja došli do osobnijih tema. Na kraju smo im ponudili molitvu. Na kraju molitve nisu mogli pronaći riječi zahvale. Nakon svakog susreta u kojem smo molili, promjena na tim osobama je bila uistinu vidljiva. Neki su rekli da su osjetili toplinu oko srca. Vjerujem kako ih je Bog u tom trenutku dotaknuo i kako će biti plodova i poslije”, istaknuo je Bruno.

Nemamo nikakav skriveni razlog već samo želimo služiti jer nas na to potiče naša vjera.

Bruno ističe kako su mnogi pozitivno reagirali na njihovu prisutnost na Festivalu.

“Pred sam kraj, kad smo već bili podijelili svu vodu, prišla su nam četiri Španjolca. Upitali su nas zašto smo ovdje, a ja sam odgovorio kako dijelimo vodu. No, pitali su ponovno – zašto smo zbilja ovdje. Često su nam postavljali to pitanje. Kada bismo im rekli da samo želimo dati vode onome tko je žedan, ostali bi pozitivno iznenađeni. Činili smo djela milosrđa i odgovarali na njihove duhovne potrebe. Nemamo nikakav skriveni razlog već samo želimo služiti jer nas na to potiče naša vjera”, rekao je Bruno.

Njegov je kolar privlačio poglede mnogih Poljaka, Iraca i Španjolaca.

“Često su me pitala jesam li ja doista svećenik ili je to samo nekakva maska. Objasnio bi im da sam bogoslov pa bi često postavljali i razna pitanja o vjeri. Posljednjeg dana susreo sam trojicu Hrvata koje sam dan prije upoznao. Razgovarali smo o vjeri i svemu što se događa u Crkvi. Imali su mnogo pitanja na koje su prije dobivali površne odgovore. Kako nisu blizu Crkvi, ovo je bila prigoda da dobiju odgovor na ta pitanja”, zaključio je Bruno.

Bruno Rabuzin na festivalu Ultra / Foto: Instagram

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja