Budi dio naše mreže

"Vrag nas kroz patnju želi isprovocirati da se okrenemo od Boga. Međutim, vidimo da postoje neki koji se, upravo suprotno, kroz patnju suobličuju Kristu kojega se u patnji najdublje može spoznati. Patnja, dakle, ima smisao, ona nas posvećuje. Hrvatska kao država i danas pati jer ne uspijeva srediti svoje društvo, ali s druge strane sve više postaje centar duhovnih zbivanja među mladima. Razlog tome možda upravo možemo vidjeti u trpljenima koje je hrvatski narod prošao kroz čitavu svoju povijest", istaknuo je p. Ike Mandurić na susretu Hrvatskoga nadzemlja temu "Žrtva – spas za nas?".

/ hk

Još jedan u nizu svojih virtualnih susreta na temu “Žrtva – spas za nas?” održalo je Hrvatsko nadzemlje u srijedu, 18. studenog. Gost predavač bio je poznati isusovac i hrvatski branitelj pater Ivan Ike Mandurić. Pater Ike je istaknuo kako je čovjeku prirodno da pati, ali da je unatoč tome susret s patnjom uvijek šokantan.

“Kad se s njome susretnemo, dovodi nas do toga da se u njoj najdublje opredjeljujemo za život odnosno tek u njoj spoznajemo prave vrijednosti koje smo izgubili. Patnja jednoga čovjeka, primjerice uplakanog dječaka, zaokuplja i one oko njega. Isto tako vidimo da nas pogađaju događaji koji su se dogodili u prošlosti ili oni koje će se dogoditi u budućnosti. Dakle, patnja se proteže kroz vrijeme i prostor”, rekao je p. Ike.

Sinonim za patnju hrvatskog naroda je Vukovar!

Patnja pokazuje da ovaj život nije po mjeri čovjekova srca te se iz nje rađa vapaj za Bogom, pojasnio je p. Ike, rekavši kako je Vukovar sinonim za patnju hrvatskoga naroda.

“Ovo možemo nazvati svojevrsnim teološkim opravdanjem patnje jer Isus u svom Govoru na Gori govori da će se onima koji budu patili otvoriti vrata vječnosti. Sinonim za patnju hrvatskog naroda je Vukovar, a u narodu je vidljivo da hrvatski čovjek ima potrebu iskazati jedno duboko poštovanje i blizinu toj žrtvi. Upravo to je ono što mijenja i posvećuje hrvatski narod koji osjeća da Vukovar još uvijek pati zbog nemara i arogancije institucija koje tu žrtvu još nisu priznale”, istaknuo je.

Foto: Hrvatsko nadzemlje

Pojašnjavajući da Bog dopušta patnju, ali da joj On nije uzrok, p. Ike je rekao kako je uzrok patnje đavao.

“Vrag nas kroz patnju želi isprovocirati da se okrenemo od Boga. Međutim, vidimo da postoje neki koji se, upravo suprotno, kroz patnju suobličuju Kristu kojega se u patnji najdublje može spoznati. Patnja, dakle, ima smisao, ona nas posvećuje. Hrvatska kao država i danas pati jer ne uspijeva srediti svoje društvo, ali s druge strane sve više postaje centar duhovnih zbivanja među mladima. Razlog tome možda upravo možemo vidjeti u trpljenima koje je hrvatski narod prošao kroz čitavu svoju povijest”, rekao je, između ostaloga, p. Ike.

U patnji se najdublje opredjeljujemo za život!

Pater Ike je svoje izlaganje zaključio prigodnom molitvom, a potom strpljivo odgovorio na pitanja Nadzemljaša i njhove publike. Susret je uz iscrpno predavanje gosta predavača obilježen i filmovima “Zanimljivosti” i “On je tu!”, a završio je prigodnom meditacijom u kojoj su se mladi sjetili Grada heroja uz ulomak iz monodrame Priče iz Vukovara (HNK Split), točnije uz Priču o gradu ratnog novinara Siniše Glavaševića nakon koje je uslijedila molitva. Sljedeći susret Hrvatskog nadzemlja održat će se, također virtualno, 15. prosinca na temu Škrtost.

Pogledajte ulomak iz monodrame “Priče iz Vukovara” (Priča o gradu), HNK Split.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja