Budi dio naše mreže

Ključna riječ: vukovar

Sjećanje na hrvatskog branitelja Josipa Zaobornija

U Vukovaru je na današnji dan, 9. prosinca 1961. godine, kao stariji sin Ane i Emilijana rođen Josip Zaobornij. Njegova sudbina jedna je od ispričanih u knjizi Nisu zaboravljeni, autorice Tanje Belobrajdić.

Ovčara – masovni pokolj civila iz Vukovarske bolnice 20. studenog 1991.

Ovčara se nalazi pet kilometara jugoistočno od Vukovara. Poznata je još iz feudalnog razdoblja kao pustara na vlastelinstvu grofova Eltz. Nakon II. svjetskog rata tu je bio stočarski pogon Vukovarskog poljoprivrednog kombinata. Upravo na toj Ovčari – poljoprivrednom dobru, 20. studenog 1991. dogodio se stravičan zločin – masovni pokolj civila iz Vukovarske bolnice.

Vukovarski heroj Stipo Mlinarić poručio mladima: "Ne zavaravajte se, rođeni ste za velike stvari"

"Naša mladost stvorila je Hrvatsku uz pomoć ovih 7 vrijednosti. Tako i vi možete stvoriti nešto veliko. Ne zavaravajte se, rođeni ste za velike stvari. Uz ovih 7 vrijednosti možete mijenjati svijet. Samo trebate gajiti ove vrijednosti i za vas ne postoji granica. Vjerujte u sebe", napisao je na svojem Facebook profilu vukovarski heroj, pripadnika Turbo voda, zatočenik srpskih i jugoslavenskih koncentracijskih logora Stipe Mlinarić. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Biskup Šaško: Odakle im snaga mira da na očito ne-činjenje mjerodavnih institucija u uspostavljanju pravednosti budu beskrajno strpljivi i ne dopuste malodušju da prevlada?

"Pitao sam se kako je moguće, odakle snaga, i u vrijeme razaranja i nakon rata, odakle snaga tim ljudima koji su gledali mučenja i ubojstva najbližih, gubitak doma; koji su sami trpjeli neizdrživa nasilja, prolazili ponižavanja, nosili traume silovanja i stigmu neprihvaćenosti. Odakle im snaga da pred vrijeđanjem istine i poštenja, pred nametanjem političkih zamisli koje su produbljivale rane, ne odustanu od dobra? Odakle im snaga mira da, gotovo svakodnevno susrećući zločince, ne uzvrate mržnjom i da na očito ne-činjenje mjerodavnih institucija u uspostavljanju pravednosti budu beskrajno strpljivi i ne dopuste malodušju da prevlada?", zapitao se biskup Šaško u svojoj propovijedi na euharistiji koju je predslavio na vukovarskom Memorijalnom groblju.

Strahote rata nisu odnijele samo živote i zemlju, nego i obitelji, i naraštaje psihički stradalih, i štošta drugo

"Mi znamo kako se nositi sa životom. Ja ne znam kako drugi, ali bez Gospodina, davno nas ne bi bilo. Strahote rata nisu odnijele samo živote i zemlju, nego i obitelji, i naraštaje psihički stradalih, i štošta drugo. Dužni smo djeci, mladima, svima govoriti o tome - svakome prilagođeno, da može razumjeti", poručuje franjevac konventualac Ivan Marija Lotar na društvenim mrežama.

1 2 3 7
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja