Budi dio naše mreže

Ključna riječ: patnja

POD KRIŽEM Zašto Bog dopušta patnju?

Ako je Bog dobar, zašto dopušta patnju? Kako to da patnja uopće i postoji? O tim je temama u emisiji Pod križem promišljao vlč. Tomislav Šagud.

Neka Duh Sveti objavi otajstvo križa

Umirući na križu za nas, Isus je pokazao dokle će Bog ići u svojoj ljubavi prema čovjeku; umirući za slavu Očevu, On je izrazio dubinu ljubavi čovjeka prema Bogu. Križ je vrhovni simbol te ljubavi.

Pashalno otajstvo otkriva kako Krist preobražava patnju

Živimo u svijetu koja bježi od svake moguće patnje. Naša kultura ne želi križ. Želi moć farizeja, Cezara, Pilata i Heroda. Udobnost i sigurnost koje svijet nudi su laž. Prava sloboda leži u hodu križnog puta s našim Gospodinom.

Zašto se loše stvari događaju dobrim ljudima?

U području teologije i filozofije, pitanje zašto se loše stvari događaju dobrim ljudima dugo je bio misterij koji je zbunjivao vjernike i nevjernike. Iz katoličke perspektive, suočavanje s ovim pitanjem uključuje zadubljivanje u složene teološke koncepte uz priznavanje dubokog misterija ljudske patnje. Iako odgovor možda ne pruža jasno objašnjenje za svaki slučaj patnje, katolička učenja nude uvide koji mogu rasvijetliti ovu izazovnu temu.

Bog koristi naše patnje za dobro

Gospodin zna naše muke. Doživio ih je. On poznaje tjelesnu bol kroz svoje bičevanje i razapinjanje. On poznaje samoću kroz svoju muku i samu smrt na križu. On zna što je kada te drugi mrze i vrijeđaju. On zna siromaštvo i što znači biti lišen svega. Kroz naše patnje On nas poziva da Mu se približimo.

Korizma, patnja i smrt koja donosi Život

"Moraš prihvatiti svoj križ", rekao je sveti Ivan Vianney, "Ako ga hrabro nosiš, on će te odnijeti u nebo." U ovoj korizmi nemojmo se bojati i bježati od križa, nego ga nosimo s ljubavlju i nadom, kao put ne smrti, nego vječnog života.

1 2 3 8
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja