Budi dio naše mreže

Oratorijski dan na kojem se okupilo oko 350 mladih iz svih oratorija Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca održan je u subotu 6. travnja 2024. u crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

/ im

Cilj susreta bio je promišljati zajedno s mladima o tome kakav je to oratorij don Bosco sanjao.

U prvoj formativnoj radionici don Tomislav Lukač uveo je mlade u don Boscov san iz devete godine u kojem Gospodin pokazuje don Boscu njegovo polje rada i poslanje. Bila je to prilika  da se kroz taj san i prisutni mladi zapitaju na što ih Gospodin danas potiče i koja bi nova polja rada mogla biti otvorena u salezijanskim oratorijima.

U drugoj formativnoj radionici don Mihovil Kurkut je mladima približio izvornu don Boscovu zamisao oratorija. Za don Bosca svaki oratorij je župa koja evangelizira, škola koja odgaja, dom koji prihvaća i dvorište za susret.

Mladi su se podijelili u skupine u kojima su se prisjetili na postojeće oblike djelovanja kroz koje se spomenute dimenzije žive i ostvaraju u njihovim oratorijima. Ujedno su spomenuli i neke vlastite snove i očekivanja u redovitoj pastoralnoj ponudi oratorija. Svi ti doprinosi poslužit će provincijalnoj komisiji za oratorij kao materijal za razlučivanje i stvaranje dugoročnije pastoralne vizije oratorija u salezijanskoj provinciji.

Svečanu misu predslavio je salezijanski provincijal don Tihomir Šutalo. Nakon toga su mladi sudjelovali u klanjanju pred Presvetim tijekom kojega su imali prigodu za pojedinačnu ispovijed.

Na kraju susreta su don Branko Bendra i voditelji pojedinih oratorija zajedno s mladima razgovarali o konkretnim pothvatima i inicijativama koji će se organizirati u salezijanskim oratorijima. Susret na Udbini dio je započetog procesa razlučivanja o viziji oratorija u hrvatskom kontekstu te konkretnoj pastoralnoj ponudi koju nudi. Sveukupan proces mladi su zajedno sa salezijancima preporučili vodstvu Duha Svetoga i zagovoru Marije Pomoćnice Kršćana bez kojih je, kako bi rekao sv. Ivan Bosco, svaki ljudski trud uzaludan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja