Budi dio naše mreže

Povodom blagdana Marije Pomoćnice kršćana donosimo molitvu koju ju je sastavio sv. Ivan Bosco.

/ im

Današnji Marijin spomendan ima svoje korijene u 1571. godini, kada joj se pod ovim imenom utjecao sav kršćanski svijet moleći krunicu. Te se godine u listopadu odigrala poznata Bitka kod Lepanta, u kojoj je združena kršćanska mornarica teško porazila Otomansku. Na sam dan pobjede, 7. listopada, slavimo Mariju kao Kraljicu Krunice. Kada su krajem sedamnaestog stoljeća Osmanlije po drugi put opsjele Beč, tadašnji se car Leopold I. sklonio u svetište Marije Pomoćnice kršćana u blizini bavarskog grada Passaua.

Beč je na zagovor Marije, Pomoćnice kršćana i uz pomoć molitve krunice, konačno obranjen a otomanska vojska je potučena i protjerana.  Kada je Napoleon zatočio papu Pia VII., ovaj se zavjetovao da će po oslobođenju ustanoviti poseban spomendan u Marijinu čast. To se i dogodilo na današnji dan 1814., kada je papa trijumfalno ušao u Rim.

Dvanaest mjeseci poslije ustanovio je današnji spomendan Marije, Pomoćnice kršćana. Sveti Ivan Bosco, koji je imao proročke snove, usnuo je jednom prilikom kako papa sidri brod Crkve između dva stupa, na jednom od kojih je bio kip Marije, Pomoćnice kršćana a na drugom hostija. Stoga je i svojim sinovima, salezijancima naložio posebnu pobožnost euharistiji i Mariji pod ovim naslovom. Njoj je i posvetio crkvu u matičnom samostanu svoga reda u Torinu.

Marija je u Don Boscovu životu bila stalna i temeljna prisutnost. U prvom snu Isus mu je rekao da se pod njezinim vodstvom može postati mudri, a da bez njezina vodstva i onaj koji je mudar postaje neznalica. Marija je za Don Bosca učiteljica preventivnog sustava; Ona ga je odgajala kroz život i učila kako biti ocem svojim dječacima. Bez nje Don Bosco nije započinjao niti jedan projekt. Na poznatoj svetoj misi dvije godine prije smrti u bazilici Presvetoga Srca Isusova u Rimu upravo za njezinim oltarom Don Bosco je razumio tijek cijeloga svog života. Pred smrt se žalio da bi daleko više toga mogao učiniti da joj je više vjerovao.

Da je Marija bila učiteljica, naučili su i njegovi dječaci osobito putem iskrene pobožnosti, pripremanja i življenja Marijinih blagdana. Od Marije štovane pod imenom Bezgrješna mladi su učili kako se u punini i bez pridržaja predati Bogu – Ocu koji ih neizmjerno voli i biti mu slični i čisti. Od Marije štovane pod nazivom Pomoćnica mladi su učili kako konkretno i velikodušno živjeti svoju vjeru pomažući drugima.

Molitva sv. Ivana Bosca Mariji Pomoćnici kršćana

Marijo, moguća Djevice!

Ti velika i slavna obrano Crkve!

Ti osobita pomoćnice kršćana!

Ti koja obraćaš neprijatelja,

ti koja uklanjaš krivovjerja,

ti nas prati svojom majčinskom zaštitom,

priteci nam u našim potrebama,

a u času naše smrti primi nas u vječnu slavu

Očeva kraljevstva. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja