Budi dio naše mreže

Ključna riječ: udbina

VLČ. MATE MOGUŠ posljednji udbinski župnik - mučenik

Posljednji župnik župe Sv. Nikole na Udbini u Drugom svjetskom ratu bio je Mate Moguš. Njegovo ime zapisano je u Hrvatskom martirologiju jer je 1946. pogubljen na sred Udbine, kada je imao 34 godine života.

Crkva hrvatskih mučenika na Udbini je "učionica povijesti"

Čuvar svetišta i Crkve hrvatskih mučenika na Udbini vlč. Josip Šimatović prošle je godine u razgovoru za HKR govorio o razlozima gradnje te crkve, zašto je nazvana 'učionicom povijesti' te kako je svetište proživjelo pandemijsko vrijeme bez hodočasnika.

Na Dan hrvatskih mučenika u Udbini odajemo počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama

Dan hrvatskih mučenika u Udbini ove će se godine obilježiti u subotu, 10. rujna. Tog dana Hrvatska odaje počast svojim mučenicima, braniteljima, stradalnicima i žrtvama, koji su na bilo koji način, bilo gdje i u bilo koje vrijeme kroz povijest stradali za svoj narod, vjeru i domovinu. Središnje euharistijsko slavlje u 10:30 predvodit će varaždinski biskup Bože Radoš u suslavlju s drugim biskupima i brojnim svećenstvom, a prijenos mise možete pratiti u programu Hrvatskoga katoličkog radija.

„Mi smo stvarno sretni da se možemo okupiti nakon tolike pauze”

„Ali oni ga pobijediše Krvlju Jaganjčevom i riječju svoga svjedočanstva!“ - riječi iz 12. poglavlja knjige Otkrivenja geslo su 17. Karmelijade koja će se održati na Udbini krajem mjeseca kroz dva dana, 29. te 30. svibnja koji je ujedno Dan državnosti. Vrijednost ove Karmelijade, koja okuplja mlade iz Hrvatske i BiH-a, je tim veća što je prva nakon dvije godine pandemijske stanke.

Otvorene prijave za ovogodišnju Karmelijadu

Susreti za mlade u duhu Karmela pod nazivom Karmelijada ove godine održat će se od 29. do 30. svibnja pod geslom „Ali oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svoga svjedočanstva“ u crkvi Svetišta hrvatskih mučenika na Udbini.

Nadbiskup Barišić: Okrutna zlodjela dvadesetog stoljeća, sramota su čovjeka i dno ljudskog roda

Dan hrvatskih mučenika proslavljen je u subotu 11. rujna na Udbini. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić u koncelebraciji nadbiskupâ Mate Uzinića i Dražena Kutleše, te biskupâ Vjekoslava Huzjaka, Jure Bogdana, Ranka Vidovića, Ivana Šaško i Ante Ivasa, generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslava Novaka, izaslanika zadarskog nadbiskupa mons. Josipa Lenkića, te izaslanika krčkog biskupa preč. Antona Depikolozvane.

Misa središnje komemoracije Bleiburške tragedije bit će na Udbini

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je održao radni sastanak s predstavnicima Hrvatske biskupske konferencije i Počasnog bleiburškog voda o ovogodišnjem obilježavanju središnje komemoracije Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta. Misa za Bleiburške žrtve slavit će se prvi put na Udbini, prema prijedlogu HBK-a. Razlog je epidemiološka situacija.

Biskup Ante Ivas: Hodočastiti svehrvatskom Svetištu hrvatskih mučenika

Donosimo vam članak biskupa Ante Ivasa "Hodočastiti svehrvatskom Svetištu hrvatskih mučenika" u povodu desete obljetnice Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Tekst je izvorno objavljen u knjizi "Spašavanje povijesti – Zbornik o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu Mile Bogovića" koja je objavljena 2019. u nakladi Riječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije i Alfe d.d. Zagreb. Članak prenosimo u cijelosti.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja