Budi dio naše mreže

Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije po treći je put organiziralo biskupijski križni put za djecu, s nakanom molitve za svu djecu svijeta, koji se se u isto vrijeme u subotu 4. ožujka molio na dvije lokacije, u Dubrovniku i u Blatu, izvijestilo je Vijeće.

/ lm

Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije po treći je put organiziralo biskupijski križni put za djecu s nakanom molitve za svu djecu svijeta koji se se u isto vrijeme u subotu 4. ožujka molio na dvije lokacije, u Dubrovniku i u Blatu. Sudjelovalo je oko 650 djece u pratnji odraslih. Tekstove i crteže za tu pobožnost križnog puta za djecu pripremili su osnovnoškolski vjeroučitelji i vjeroučenici. Na križnom putu sudjelovala su djeca od prvog do osmog razreda, a u pratnji manje djece bili su i roditelji.

U Dubrovniku se zbog najavljene kiše križni put nije molio na padinama Srđa nego na ulicama Dubrovnika, a pojedine postaje bile su većinom uz crkve. Molitva je počela u katedrali Gospe Velike, nastavljena je na Peskariji, pa ispred dominikanskog samostana, zborne crkve sv. Vlaha, crkve sv. Nikole, crkve sv. Jakova, ispod tvrđave Minčeta, ispred crkve Male Braće, zatim crkve sv. Roka, crkve Svih Svetih (Domino), na skalinama Od Jezuita, u crkvi sv. Ignacija, crkvi sv. Stjepana i završena je u katedrali.

Križni put u Dubrovniku animirala su djeca iz župne zajednice Svetog Križa u Gružu s njihovim župnikom fr. Mihovilom Žuljevićem Mikasom. Pjevao je dječji zbor Župe sv. Petra – Boninovo kojeg vodi s. Marinela Žuro. Sudjelovalo je oko dvjesto pedeset djece i odraslih među kojima su bili i dubrovački svećenici i redovnice. Po završetku molitve križnog puta djecu je počastila Konoba Dubrava na Bosanci toplim ručkom i kolačima.

Istu pobožnost križnog puta u isto vrijeme u Blatu molilo je više od četiri stotine djece s područja otoka Korčule i nekoliko sudionika iz Župe Viganj na poluotoku Pelješcu. Za područje Korčulanskog dekanata Dječji križni put se molio prvi put.

Djeca su se u pratnji svojih roditelja, vjeroučitelja i vjeroučitelja, te sestara domikanki kao i sestara Kćeri Milosrđa iz blatskog samostana na čelu s kućnom predstojnicom i zborovoditeljicom s. Danijelom Škoro okupila na Plokati ispred župne crkve Svih Svetih. S tog mjesta su, nakon što je otkucao sat na zvoniku i zazvonilo školsko zvono, krenuli prema crkvici sv. Vida, istom onom rutom kojom se tradicionalno korača na pobožnosti križnog puta na 5. korizmenu nedjelju.

Na početku kolone išli su ministranti iz župe domaćina, a samu pobožnost predvodio je župnik iz Vela Luke don Hrvoje Katušić, iz čije župe je pristiglo čak 120 djece. Uz predvoditelja Katušića, župnika domaćina i župnog vikara te dekana Korčulanskog dekanata, pobožnosti su također prisustvovali i ostali župnici i župni upravitelji s otoka, kao i župnik iz Vignja. Na pobožnosti je pjevao dječji zbor iz Blata, a u periodima između pjesme i postaja molila su se otajstva krunice.

Predstavnici djece sudionika tijekom pobožnosti su nosili križ, svijeće i table s nazivom postaje koje su bile ukrašene pripadajućim slikama, a koje je kanonik Kovačević nabavio za ovu priliku i moći će se koristiti i na tradicionalnom križnom putu u Blatu.

Po dolasku na odredište, na vrhu brda Velog Učijaka, gdje se nalazi crkvica sv. Vida, ispred crkvice je napravljena zajednička fotografija svih sudionika. Nakon fotografiranja djeca su imali vremena za okrepu i igru ispred i oko kapelice, izvijestilo je Vijeće.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja