Budi dio naše mreže

Ključna riječ: krizni-put

VIDEO Prođite ulicom Križnoga puta u Jeruzalemu!

"Želiš li slijediti Isusa blizu, vrlo blizu?... Otvori sveto Evanđelje i čitaj Muku. Ali nemoj je samo čitati: proživi ju. Velika je razlika. Čitati znači prisjetiti se nečega što se dogodilo u prošlosti; živjeti je znači postati prisutan na događaju koji se odvija ovdje i sada, sudjelovati u tim prizorima. Tada. Dopusti svojem srcu da se širom otvori; neka se postavi uz Gospodina. I kada primijetiš da nastoji pobjeći – kada vidiš da si kukavica, poput ostalih – zatraži oprost za svoj i moj kukavičluk" (Križni put, deveta postaja, 3).

Poslušajte "Put Križa sa slugom Božjim biskupom Antunom Mahnićem" u programu HKR-a

Audio izdanje molitvenika za pobožnost Križnog puta naslovljenog "Put Križa sa slugom Božjim biskupom Antunom Mahnićem", a koji je priredila Postulatura sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića, premijerno će se moći poslušati i moliti u programu Hrvatskoga katoličkog radija u srijedu, 8. travnja, u 20 sati. Glazbu potpisuje autor Slavko Nedić, a tekst čitaju Tanja Maleš i Branimir Gubić.

Pobožnost Križnog puta od apostolskih vremena do naših dana

Korizmeno bogoslužje u našoj vjerničkoj tradiciji obilježeno je snažnim pečatom pobožnosti. Jedna od tipičnih korizmenih pobožnosti je Križni put. Jedna je to od najraširenijih i najomiljenijih molitava zapadnog kršćanstva, koja je izraz suživljavanja s Kristovom mukom i smrću. O povijesti Križnog puta razgovarali smo s povjesničarom umjetnosti don Antonom Šuljićem.

TRI PRIJENOSA Večeras na HKR-u: Križni put, pobožnost sv. Anti i početak velike devetnice "Hrvatska moli za život"

U trenucima kada je zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom ograničeno kretanje vjernika i radi očuvanja zdravlja onemogućeno njihovo sudjelovanje na misnim slavljima i pobožnostima, Hrvatski katolički radio zahvaljujući suradnji s rektorom Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i Radiom Marija Bistrica, župom i svetištem sv. Antuna Padovanskog te Dubrovačkom biskupijom i Laudato TV u utorak 24. ožujka prenosit će pobožnost Križnog puta iz Marije Bistrice, misno slavlje sa Svetog Duha te euharistijsko klanjanje iz Dubrovnika u povodu početka velike devetnice "Hrvatska moli za život".

Josip Botteri Dini - križni putevi

Josip Botteri Dini najveći dio svog slikarskog opusa posvetio je sakralnoj tematici, sa znatnim brojem ostvarenjima vezanim za sakralne prostore, gdje prikaz postaja Križnoga puta ima vidno mjesto, rekao je za HKR povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

Križni put Tomislava Ivančića "Pođi sa mnom"

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke. Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja