Budi dio naše mreže

Ključna riječ: krizni-put

TRI PRIJENOSA Večeras na HKR-u: Križni put, pobožnost sv. Anti i početak velike devetnice "Hrvatska moli za život"

U trenucima kada je zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom ograničeno kretanje vjernika i radi očuvanja zdravlja onemogućeno njihovo sudjelovanje na misnim slavljima i pobožnostima, Hrvatski katolički radio zahvaljujući suradnji s rektorom Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i Radiom Marija Bistrica, župom i svetištem sv. Antuna Padovanskog te Dubrovačkom biskupijom i Laudato TV u utorak 24. ožujka prenosit će pobožnost Križnog puta iz Marije Bistrice, misno slavlje sa Svetog Duha te euharistijsko klanjanje iz Dubrovnika u povodu početka velike devetnice "Hrvatska moli za život".

Josip Botteri Dini - križni putevi

Josip Botteri Dini najveći dio svog slikarskog opusa posvetio je sakralnoj tematici, sa znatnim brojem ostvarenjima vezanim za sakralne prostore, gdje prikaz postaja Križnoga puta ima vidno mjesto, rekao je za HKR povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić.

Križni put Tomislava Ivančića "Pođi sa mnom"

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke. Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke.

FOTOREPORTAŽA Jedinstveni Križni put u prirodi: Klesale su se postaje, ali i duša idejnog začetnika

Križni put, najmasivniji i po svom materijalu najteži u svijetu, postaje duhovni magnet za nutarnja poniranja ljudi željnih preispitivanja i osluškivanja Božje blizine. Započinje na 80 metara nadmorske visine na lokaciji Čelinka, u podnožju brda Brisnica, a završava vidikovcem na 200 m nadmorske visine, gdje se pod plavetnilom neba prostire pogled na Novigradsko more i planinski lanac Velebita. U službi je zajednice Crkve i izletnika u potrazi za spokojem, tišinom i mirom. A uz njega je vezan i osobni duhovni preobražaj i primanje sakramenata koje je, radeći na tom Križnom putu, doživio umjetnik Vinko Kajmak, idejni autor toga djela kojega je ostvario u zajedništvu s 15 umjetnika.

Križnim putem u visine Zavale

Križni put i blagoslov postaja križnoga puta izrađenih u mozaiku na Zavali u župi Gorica-Sovići uz samu hrvatsku granicu u Općini Grude, BiH održan je 31. ožujka, na četvrtu korizmenu nedjelju. Bog je prekrasnim danom blagoslovio ovaj veličanstveni pothvat na kojemu je osam godina radio pobožni i složni hercegovački puk.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja