Budi dio naše mreže

Ključna riječ: krizni-put

Ako želite ljubiti Isusa, prvo naučite kako patiti

Kršćani znaju da život Isusovog učenika neće biti lak. Isus nam i danas poručuje: „Ako netko želi krenuti za mnom, neka se odrekne samoga sebe, uzme svoj križ i slijedi me “(Lk 9,23).

Križni put je put gubitka sebe

Stvarnost Kristove patnje čini pobožnost križnog puta izrazito važnom za kršćanski život. Takvi molitveni oblici poput križnog puta osobito značenje poprimaju u vrijeme korizme. Međutim, ne bi ih trebalo nužno ograničavati samo za vrijeme korizme, nego za svaki dan kako bi svaki vjernik mogao zagledan u Krista nositi i svoj križ. Križni put trebao bi pomoći svakom vjerniku da otkrije smisao svog križa.

Put križa – omiljena korizmena pobožnost katolika

Tijekom korizme, osim češćeg sudjelovanja u slavljima sakramenata, vjernički život katolika na ovim područjima kroz ovaj 40-dnevni hod ususret Uskrsu teško je zamisliv bez pobožnosti Križnoga puta.

VIDEO Prođite ulicom Križnoga puta u Jeruzalemu!

"Želiš li slijediti Isusa blizu, vrlo blizu?... Otvori sveto Evanđelje i čitaj Muku. Ali nemoj je samo čitati: proživi ju. Velika je razlika. Čitati znači prisjetiti se nečega što se dogodilo u prošlosti; živjeti je znači postati prisutan na događaju koji se odvija ovdje i sada, sudjelovati u tim prizorima. Tada. Dopusti svojem srcu da se širom otvori; neka se postavi uz Gospodina. I kada primijetiš da nastoji pobjeći – kada vidiš da si kukavica, poput ostalih – zatraži oprost za svoj i moj kukavičluk" (Križni put, deveta postaja, 3).

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja