Budi dio naše mreže

Ako ste otac, razmislite o odnosima koje imate sa svojom djecom. Također razmislite o odnosu koji imate s prvom osobom Presvetog Trojstva, Bogom Ocem.

/ dz

Kako bih naučio Deset zapovijedi i trudio se živjeti po njima, naučio sam mnoge zapanjujuće “slučajnosti” koje je Bog sakrio od nas naočigled. Tijekom tjedna Očeva dana, podsjetio sam se na jednu od onih “slučajnosti”, piše Ed Van Buskirk s portala Catholic Exchange.

Skriven u Isusovom odgovoru na molbu apostola da ih nauči moliti, Isus ih uči molitvi koja odražava Deset zapovijedi. Prečesto žurimo kroz molitvu Očenaš, ali usporimo malo i razmislimo kako, kada molimo Očenaš, molimo Boga Oca da nam pomogne zapamtiti Deset zapovijedi i integrirati ih u svoj karakter i u naš svakodnevni život.

Isus započinje svoju molitvu s “Oče naš, koji jesi na nebesima”. U ovom otvaranju Isus usmjerava našu pozornost na Boga koji nas je stvorio, koji nas ljubi i kojemu dugujemo sve. Isto je i s prvom zapovijedi: “Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati tuđih bogova preda mnom“, Ova zapovijed usmjerava našu pozornost na jednog i jedinog Boga i upozorava na lažne bogove koji privlače našu pozornost drugdje. Nadalje, početna rečenica Oče naš i Deset zapovijedi pozivaju nas u odnos s Bogom. Nije to daleka veza, nego intimna i očinska veza. Toliko intimna da smo pozvani zvati Boga svojim Ocem.

U drugoj zapovijedi nas upozorava da nikada ne koristimo Božje ime, koje je sveto i uzvišeno – uzalud. To je naglašeno kada molimo u Oče naš, “Sveti se ime tvoje,” obzirom na to da je Božje ime odraz samoga Boga, svaka zloporaba ili oskvrnjenje njegova imena negativno se odražava na Božju osobu. Opet, ovdje u drugoj. zapovijedi, i preko Oče naš, pozvani smo u odnos s Bogom našim Ocem.

Po treći put, Isus nas poziva u odnos s njim dok molimo: “Dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji.” Slično, u trećoj zapovijedi Bog nas poziva na prisan odnos s Njim podsjećajući nas da svetkujemo dan Gospodnji.

Molitva Očenaša nastavlja s: “Kruh naš svagdašnji daj nam danas“. Ovdje Isus uči da možemo vjerovati Bogu da će nam dati sve što trebamo. Ne samo kruh naš svagdašnji, nego sve ono što nam je istinski potrebno. U Očenašu molimo: “Oprosti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim”. Isus zna da opraštanjem popravljamo narušene odnose i da se opraštanjem ponovno spajamo u prijateljstva koja naša srca žele.

Posljednje dvije zapovijedi, koje nas upozoravaju da ne žudimo, mogu se činiti manje važnima od ostalih. Nemojte se prevariti i propustiti mudre savjete ove dvije zapovijedi. Božji savjet postaje jasan u svjetlu završnih riječi Oče naš: “Ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.” Žudnja je napast koja pokreće zle posljedice kršenja svih ostalih osam zapovijedi. Stoga, da biste izbjegli zlo, budite pažljivi da brzo prepoznate kad žudnja uđe u vaše srce i odmah preusmjerite svoju pozornost natrag na prvu zapovijed, na Boga našeg Oca, Njegovu ljubav i Njegovo milosrđe.

U cijelom Svetom pismu nalazimo reference o tome kako smo stvoreni za odnos – odnos s Bogom i jedni s drugima. U svojoj ljubavi, Bog nam je dao i Očenaš i Deset zapovijedi kako bi nam pomogli njegovati i iskusiti odnose u kojima Bog želi da uživamo.

Razmislite o odnosu koji imate sa svojim zemaljskim ocem. Ako ste otac, razmislite o odnosima koje imate sa svojom djecom. Također razmislite o odnosu koji imate s prvom osobom Presvetog Trojstva, Bogom Ocem. Nadamo se da su ovo odnosi radosti i prijateljstva. Nažalost, za neke postoje razočarenja i udaljenost. U svjetlu Božjih riječi mudrosti u Očenaša i Deset zapovijedi, molite Isusa i tražite Njegovu milost. S Njegovom milošću, zamolite Ga za vodstvo i snagu da počnete poduzimati male korake prema popravljanju svake povrede i premošćivanju svake udaljenosti, i na taj način postavite svoje srce na put prema vezi koju želite.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja