Budi dio naše mreže

Ključna riječ: ocinstvo

Muškarci vole avanturu, a prava tajna očinstva je da avantura postoji svaki dan!

Izazovi i avanture očinstva žive u svakodnevnoj poniznosti s kojom se svaki otac mora suočiti. Upakirane su u prematanje pelene djeteta, nošenje princezine krune i šešira od perja dok se igrate s vašom kćeri, ostavljajući po strani svoje hobije pa da vaša žena ima vremena raditi na nečemu u kući dok vi gledate djecu, odlazak na hitnu pomoć ili bilo koje drugo od mnoštvo dnevnih događanja. U tim teškim trenucima bit će trenutaka koji će vam rastopiti srce. Samo morate biti otvoreni za sve avanture koje će vam ovaj dan donijeti.

Job nas može naučiti mnogo o istinskom očinstvu

Kad razmišljamo o Jobu, pomislimo na patnju. I istina je — Job je patio mnogo više nego što itko od nas može zamisliti. Unatoč činjenici da je bio potpuno nevin, trpio je intenzivnu fizičku bol, nedostatak sna, glad, gubitak svog ogromnog bogatstva, smrt sve svoje djece, te uvrede i kritike supruge i prijatelja. Ovaj nas sveti čovjek može naučiti mnogo stvari, ali danas se želim usredotočiti na još jedan aspekt Joba o kojem se ne govori često: njegovom očinstvu. Job nas može naučiti najmanje tri karakteristike pravednog oca.

Zašto nam je potrebno očevo priznanje?

U djelu američkog autora Paula Austera spominje se priča o skijašu koji se izgubio u francuskim Alpama i progutala ga lavina. Spasilački napori ne uspijevaju ga pronaći.  Nekih 25 godina kasnije, njegov sin - koji je bio tek dječak kad mu je otac umro i također postao skijaš - kreće na ekspediciju u istoj regiji. Sam na planini, miljama daleko od bilo kojeg drugog ljudskog bića, nailazi na tijelo svog oca. U savršenom je stanju jer je "zatočen" u ledu. Ono što najviše pogađa pripovjedača je činjenica da je sin stariji od oca...

Muškarac je stvoren da služi obitelji?

Zlatko Krznarić iz Čakovca suprug je i otac petero djece te voditelj muške molitvene zajednice "Krist Kralj". Radi kao vozač kamiona i tako brine za svoju višečlanu obitelj. Donosimo njegovo svjedočanstvo.

SUSRET OČEVA: "Majka uči dijete kako živjeti, a otac zašto umirati!"

U HKR-ovoj emisiji "Aktualno" u četvrtak, voditeljice i urednice Diane Tikvić, govorilo se o prvom susretu očeva u samostanu crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u zagrebačkoj Dubravi. Susret se održava od 27. do 29. kolovoza pod geslom "Očinstvo - izazov i poslanje". U emisiji su sudjelovali fra Serđo Ćavar, organizator ovoga susreta i suorganizator Filip Foretić, otac šestero djece.

Putovanje malog Martina

Osmogodišnji Martin poželio je vlakom do bake poći sam. Roditelji nisu imali ništa protiv. Priču je na svojoj Facebook stranici prenio vjeroučitelj Josip Ćulumović.

Otac utječe na razvoj samopoštovanja i zdrave slike koju stvaraju kćeri

I otac i majka daju model veze dviju odraslih osoba preko kojega njihovo dijete uči kako samostalno izgraditi takav odnos, a dobra obiteljska kohezija od velike je važnosti tijekom ranoga razvoja djeteta. Otac i majka imaju različite pristupe u brizi za svoje dijete te svatko na svoj jedinstven i osebujan način pridonose dobrobiti djeteta.

Bog je otac koji nikada ne napušta svoju djecu

Ponekad zaboravimo da Bog, za razliku od naših zemaljskih očeva i dalje ostaje glavni primjer istinskog očinstva. Kad Boga nazivamo "Ocem", često ga je lako usporediti s vlastitim iskustvom očinstva. To često uprljaju očevi koji napuštaju obitelji, varaju supruge ili zlostavljaju djecu. Mogli bismo si pomisliti: "Ako je Bog" otac ", on mora biti užasna osoba!" Ipak, ovo nije Božje očinstvo.

Svećenici su duhovni očevi koji in persona Christi posreduju dar vječnoga života!

Prečesto zaboravimo što se krije iza značenja riječi "oče" kada se obraćamo svećeniku. Međutim, svećenik uistinu jest otac i to se očituje na mnoge načine koje često uzimamo zdravo za gotovo. Sjetite se zahvaliti svećeniku koji je promijenio vaš život! Zahvalite mu na duhovnom očinstvu i ne zaboravite moliti za njega!

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja