Budi dio naše mreže

Ključna riječ: grijeh

Ispovijed – ispit savjesti

Osim pokorničkim djelima tijekom korizmenog vremena, mnogi će vjernici pristupiti i sakramentu svete ispovijedi kako bi radosna i čista srca proslavili događaj Gospodinova uskrsnuća, piše vlč. mr. Tomislav Hačko.

Smisao pokore i kako odrediti pravu pokoru?

Fra Zvjezdan Linić je u jednom tekstu još 1976. godine pojasnio različite oblike pokore kroz povijest, a to može biti i izvrsna pouka i priprava za ovo predivno vrijeme korizme.

Zbaciti težinu grijeha

Svaki grijeh koji počinim mišlju, riječju ili djelom pretvara se u prtljagu koju nosim sa sobom. Kako se ta težina nakuplja, počinjem osjećati suhoću u svom molitvenom životu. "Ispovijed je čin poštenja i hrabrosti - čin povjeravanja sebe, iznad grijeha, milosrđu Boga koji voli i oprašta", rekao je sv. Franjo Saleški.

Krivnja i Božje najnježnije očinstvo

Bojali su se Božjeg svjetla jer su bili goli, jer su vidjeli sebe u prodornom svjetlu onakvima kakvi su stvarno bili, kakvi su sada postali; i stoga im je Božja prisutnost, koja je do sada bila izvor njihove radosti, bila bolna. No Bog je i tada, kao i kroz cijelu povijest djelovao stavom najnježnijeg Očinstva.

Što je važno u ispitu savjesti?

U sakramentu pokore katolici su dužni ispovjediti teške (smrtne) grijehe u vrsti i broju od posljednje ispovijedi. Ako niste sigurni u broj, procjena je prihvatljiva.

Kao da grijeh gubi na značenju

Grijeh kao da je odavno izbrisan iz rječnika modernog čovjeka, jer brojne riječi služe kao zamjena za grijeh, postoje sinonimi za grijeh.

Ne gubi mir u srcu

Đavao je “tužitelj” i uvijek će nas pokušavati navesti na grijeh (Otkrivenje 12,10). Ne obaziri se na njega, nego samo na Boga i Mariju.

Trebamo li ispovijedati i ono što ne smatramo grijehom?

Što je zapravo veći grijeh - ne ispovjediti grijeh (kojeg ne smatramo grijehom) ili ga ispovjediti, pa reći da se kajemo, a zapravo se ne kajemo (znači, lagati na ispovijedi)? Odgovara župnik Župe Duha Svetoga u Zagrebu don Damir Stojić.

1 2 3 6
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja