Budi dio naše mreže

Ključna riječ: sloboda

Našu oholu slobodu zaustavlja ponizni krvotok

Sve u nama može biti razorno i razoreno. Ako se intelekt jako uzdigne, može nam razoriti osjećaje. Jaka volja razara nam tijelo. Naglašena tjelesnost može nam razoriti intelekt, sve odnose s drugima i tako redom.

Spektakularnost ljudske slobode

Znate li da se i u najbanalnijim čovjekovim životnim situacijama odražava njegov osobni stav i način življenja?

Katolik nema problem s krivnjom, a Crkva potiče na ravnotežu između vrline i odgovornosti

Pravedno društvo zahtijeva ravnotežu osobne vrline s pravednim institucijama kako bi se individualna i kolektivna odgovornost stopile u opće dobro. Katolici nemaju problema s krivnjom; umjesto toga, svijet je iz temelja preokrenuo pažljivu ravnotežu između osobne vrline i odgovornosti zajednice. Ako svijetu izgledamo neuravnoteženi, to je samo zato što je svijet pao s klackalice.

Čovjek nigdje toliko ne gubi slobodu kao u grijehu

"Svaki grijeh, laki ili teški, vodi te u stopostotno ropstvo. Ne možeš počiniti grijeh i biti njegov polovični rob. Ako si počinio grijeh, on te čitavog sputava u svoje teške okove, zarobljava te u potpunosti", piše u novoj tjednoj kolumni za Hrvatsku katoličku mrežu fra Goran Azinović.

Ispravno razumijevanje predestinacije

Kalvinova "dvostruka predodređenost" pokušava očuvati Božju suverenost. Ali to čini na račun druge istine, slobode ljudske osobe. To je bit svake hereze: uzima dvije istine koje su ponekad u napetosti i, da bi riješila napetost, odbacuje jednu istinu i prihvaća drugu. Riječ "hereza" ukorijenjena je u grčkom izrazu koji znači "izabrati". Pravovjerje ipak drži ravnotežu i prihvaća tu napetost koja je obuhvaćena poniznošću i prihvaća činjenicu da je napetost između Božjeg suvereniteta i naše slobode stvorena našim vlastitim ljudskim ograničenjima u spoznaji.

VIDEO Što je to sloboda djece Božje?

Pogledajte epizodu o slobodi djece Božje u nizu video-serijala popularnog fra Davea Pivonke, kojim nas želi potaknuti na autentično življenje vjere.

Jesi li i danas uzeo svoj križ i krenuo za Isusom?

Isusov poziv je konkretan i jasan. On ne dvoji nego traži nas onakve kakvi jesmo, sa svim našim manama i vrlinama. Bježeći od križa zapravo bježimo od Krista. Jesmo li spremni uzeti svoj križ i krenuti za Isusom?

Nema osude onima koji su u Kristu Isusu

Da netko pomno prouči četiri evanđelja u Bibliji, čak se ni usputno, riječi "Volim te" ne bi mogle naći nigdje na Isusovim usnama. Razlog je jednostavan: u Kristu je Bog dokazao svoju ljubav prema nama i to nisu bile samo riječi.

1 2 3 5
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja