Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Pod križem" u utorak, 21. ožujka o obraćenju i iskustvu susreta s Bogom govorio je fra Vladimir Vidović, voditelj Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu.

/ lm

Korizmeno vrijeme je vrijeme koje najviše potiče na promjenu. Liturgijske molitve neumorno govore o popravljanju, o povratku k Bogu. To je veliki moto cijelog korizmenog vremena koje simbolizira sav vjernikov život. Sve se to može svesti na jedan nazivnik: obraćenje.

Obraćenje je “hod u obrnutom smjeru, povratak” napuštenim ili novootkrivenim vrijednostima.

Sve prolazi, Bog ostaje. Sve će se jednom pretvoriti u prah, ljubav će opstati i ostati.

“To je trenutak ili proces u kojem osoba koja se otuđila od Boga ide prema promjeni od grješnih odabira i obrazaca k novom životu u prijateljstvu s Bogom. Čovjekov odnos s Bogom stalno je ponovno otkrivanje istine, vlastite duhovne bijede i uvijek novog poziva na novi život u Bogu” objasnio je fra Vladimir.

Bog poziva sve ljude da uđu u zajedništvo s njim. Odgovor na Božji poziv u zajedništvo s njim zahtjeva trenutačno i trajno obraćenje.

“Trenutačno obraćenje znači da spoznajem da moj život bez Boga nema smisla i zbog toga se okrećem k Bogu. Trajno obraćenje je trajno ispravljanje i usklađivanje s onim kako Bog vidi moj život i kako On želi da živim. Trajno obraćenje traje čitav život. Biblija obraćenje tumači kao traženje Božjeg lica što znači tražiti dobro, a ne zlo, mrziti zlo, a ljubiti dobro. Obraćenje od nas traži odvraćanje od onoga što je zlo i vraćanje k Bogu” rekao je fratar sa Svetoga Duha.

Obraćenje je nužnost koju zahtjeva iskren i ozbiljan kršćanski život.

Obraćenje nije privjesak vjeri već njezin bitni i nezaobilazni dio, a obraćenju uvijek prethodi Božji korak. Kršćansko obraćenje, objasnio je fra Vladimir, događa se u tri etape.

“Prva etapa kršćanskog obraćenja je spoznaja Isusa Krista, upoznavanje Isusa kojeg nam donosi Sveto pismo jer nam sveti Jeronim lijepo kaže da tko ne poznaje Pisma ne poznaje Krista. Kroz povijest sva obraćenja proizašla su iz susreta s Isusom Kristom. Druga etapa je nasljedovanje Krista koliko god je čovjeku to moguće. To znači svoje misli, riječi i djela uskladiti na sliku Isusa Krista. Treća etapa kršćanskog obraćenja je prisnost s Isusom koja se ostvaruje kroz bogoslužje Crkve i molitvu” kazao je fra Vladimir Vidović.

Plod puta obraćenja je nutarnja radost jer u svjetlu Boga i bližnjega spoznajemo otajstvo svojega života i smisao naše egzistencije. Postoje određena pomagala koja nam mogu pomoći na putu obraćenja.

Ispunilo se vrijeme, približilo se Kraljevstvo Božje. Obratite se i vjerujte evanđelju!

“Ispit savjesti dragocjeno je pomagalo duhovnog života. Da bi donio ploda ispit savjesti potrebno je obavljati redovito, odnosno svakodnevno. Drugo pomagalo na putu obraćenja je sakrament pomirenja. On nije samo sredstvo po kojem dobivamo oproštenje grijeha, nego i susret s milošću koja daje snage za ustrajni hod s Kristom. Pomoći nam može i pokora jer pokazuje našu spremnost na žrtvu kao što i Kristova otkupiteljska snaga izvire iz Njegovog križa i muke. Duhovne vježbe također su dobar način jer takvi trenuci sabranosti postižu svoju plodnost ako se čuva nutarnja i vanjska sabranost” objasnio je konventualac.

Fra Vladimir potiče sve vjernike da dobro iskoriste svoje vrijeme u ovozemaljskom životu jer vrijeme je vječnost.

“O vremenu i kako ga upotrebljavam ovisi moja vječnost. Evo, sad je vrijeme milosno, sad je vrijeme spasa! Uvijek danas i sada, ne sutra jer će možda biti kasno. Bog nam pruža uvijek novu priliku za početak” zaključio je fra Vladimir, voditelj Pučke kuhinje na zagrebačkom Svetom Duhu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja