Budi dio naše mreže

Ključna riječ: vjera

Zovem se vjernik, mislim da to i jesam

Čini nam se da smo prepušteni igri slijepih sila u svijetu. Patnja je trenutak u kojem toga postajemo svjesni. Trpljenje je stoga križanje na kojem se naša vjera mora opredijeliti: ili priznati da samo Bog vodi naš život ili povjerovati da on gubi kontrolu nad nama i da stoga trebamo uzeti sudbinu u vlastite ruke. O tome kamo smo krenuli na tom križanju ovisi uspješnost i neuspjeh života.

Vrijeme - zamka Zloga?

Zar vrijeme koje nam je darovano od Boga može biti zamka Zloga? Itekako. Dok se jedni bore s prošlošću, drugi već skupljaju brige u budućnosti. Sotona iskorištava te situacije da nas odvrati od sadašnjosti i činjenice da imamo samo ovaj trenutak. Prošlost je davno iza nas, a budućnost je neizvjesna.

Svetište Majke Božje od Krasna - velebitska okrepa duše i srca

Senjski književnici Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Silvije Strahimir Kranjčević, Milan Krmpotić… dio su nepregledne rijeke vjernih hodočasnika Majci Božjoj Krasnarskoj koji su u ovozemnim potrebama duše i tijela našli okrepu i utjehu pod Njezinim skutima.

Kako obraniti i svjedočiti svoju vjeru – odgovore donosi fra Mate Kolak

"Ti svjedočenjem vjere soliš, kako kaže Isus, ovaj svijet njegovom ljubavlju. Zato svjedoči radikalno, korjenito, stalno i trudi se odgovoriti na svaki Njegov i najmanji poziv. Iskustvo svetaca nas uči da, ako uspijevamo svjedočiti vjeru u malim stvarima – obvezama koje imamo kao što su brak, sakramenti, škola, posao, prijatelji – onda ćemo imati umijeća i snage svjedočiti vjeru i u velikim stvarima, u velikim i ključnim životnim trenucima", ističe fra Mate Kolak u specijalu o vjeri za projekt Pod Smokvom.

Biti dar drugome ispunjenje je dubokih čežnji našega srca!

"Tijekom našega bračnog puta, upoznali smo mnoge prijatelje i imali razna iskustva – sve je to dio mozaika našega života. Zagledani u taj mozaik, možemo vidjeti prekrasnu sliku koju je Gospodin stvorio u našem životu", ističe bračni par Mark i Niki Kalpakgian, govoreći o tajnama braka i roditeljstva.

Preminuo Rajko Dujmić, jedan od naših najvećih skladatelja, nagrađivani glazbenik i vjernik

Hrvatski skladatelj preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći prošloga tjedna. Ostat će u sjećanju mnogih po hitovima poput "Rock me", "Ja sam za ples", "Plava košulja", te domoljubnoj pjesmi koju je napisao sa Zrinkom Tutićem "Moja domovina". Dujmić je osvojio brojne nagrade i surađivao s najcjenjenijim glazbenicima, a osim toga skladao je i pjesmu "Mir vama" u povodu Papina posjeta Sarajevu.

Vjera i znanost nikada nisu bile oprečne jedna drugoj, a nisu niti danas

Znanost, bila ona fizika, matematika, biologija ili neku druga njezina grana, bavi se uvijek samo onim što se može izmjeriti, izvagati ili promotriti. Drugim riječima, empirijska znanost bavi se materijalnim stvarima, onima dohvatljivima iskustvu te samo o njima može i smije donositi sud. Kako Bog nadilazi granicu iskustva – transcendentalan je – empirijska znanost o njemu ne može ništa govoriti. Promišljanje Udruge katoličkih intelektualaca prenosimo u cijelosti.

Što ti prijatelju znači vjera ako je ne živiš?

„Vidiš, prijatelju, dani brzo prolaze i svakim danom smo sve bliže kraju ovozemaljskog života. Na nama je kako ćemo ovom zemljom proći i što ćemo donijeti pred Gospodina. Ne dopusti sebi da dođeš praznih ruku", stihovi su autorice Nikoline Glasnović koje je podijelila na portalu Mladi Katolici.

Novo istraživanje o slavonskom kulturnom identitetu 18. stoljeća i nužne povezanosti uz religijsku dimenziju

Matica hrvatska objavila je knjigu osječke sveučilišne profesorice Ivane Mikulić "Znati put - Oblikovanje kulturno-religijskog identiteta u slavonskim katekizmima 18. stoljeća". Uz komentar knjige književni povjesničar Milovan Tatarin ističe: "Čovjek prošloga doba nije uvijek hodao po dobrom putu, no katekizmi su bili tu da mu otkriju pravi put; 'znati put' je smisao postojanja katekizamske literature."

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja