Budi dio naše mreže

Pročitajte zanimljivo promišljanje fra Vinka Brkovića o tome zašto mnogi ne nalaze svoju bolju polovicu.

/ mdj

Danas se sve češće može čuti kako ne djevojke ne mogu pronaći idealnog muškaraca po uzoru na sv. Josipa. Toliko i toliko devetnica izmoljeno, a njega nigdje. Gdje je problem? Ili u čemu je problem? U komu je problem?

Problem je u našem gledanju, jer dok krivo gledam, neću naći ono što tražim. Toliko je idiličnih svjedočanstava po bespućima katoličkih profila o idealnome, ali trebali bismo znati da ono što je idealno za drugoga, nije idealno i za nas. Svi čeznemo za ljubavlju, ali ne bismo trebali očekivati savršenstvo od drugoga, ako mi sami nismo savršeni.

Tražiti od dečka da bude sv. Josip i prije nego što ste prohodali znači postaviti nerealne kriterije koji ne mogu biti ostvareni. Nije cilj imati sveca kraj sebe, nego zajednički doći do svetosti. Hoće li biti padova na tome putu? Apsolutno! Hoće li biti uspona? Uvijek, ali to je zajednički hod prema nebu koji nije lagan!

Toliko i toliko devetnica izmoljeno, a njega nigdje. Gdje je problem? Ili u čemu je problem? U komu je problem?

I ako ste do ovdje došli čitajući, vjerojatno imate poriv reći mi kako sam u krivu i kako je opet krivnja na djevojkama. I u tome niste u krivu. Ali pogrešno bi bilo gledati tko je u krivu, a tko u pravu. Zauzeti stav bitke znači izgubiti. Potrebna nam je promjena mentaliteta i kriterija prosuđivanja. Muškarci su u krizi svakako i treba raditi na osnaživanju identiteta svetosti, ali to nećemo postići ako tražimo da svetost žive sada i odmah. Do svetosti se dolazi živeći svakodnevicu, uz sve ono dobro i loše, ali zajedno.

Toliko je idiličnih svjedočanstava po bespućima katoličkih profila o idealnome, ali trebali bismo znati da ono što je idealno za drugoga, nije idealno i za nas. Svi čeznemo za ljubavlju, ali ne bismo trebali očekivati savršenstvo od drugoga, ako mi sami nismo savršeni.

Stoga nemojmo tražiti sv. Josipa sada, nego tražimo onoga tko može biti poput sv. Josipa. Onoga kome Bog jest zaista Bog i kome sakramenti znače stvarnu prisutnost Kristovu. A sve drugo će tijekom života doći na svoje mjesto. Ne možemo živi u Raj, moramo prvo umrijeti, a to podrazumijeva i naše kriterije i našu volju.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja