Budi dio naše mreže

Ključna riječ: brak

Bolji način za upoznavanje

Izlasci su ponekad teški. Sastoje se od toga da se stalno izlažete, pokušavate shvatiti jeste li previše izbirljivi nakon nekoliko spojeva, niste sigurni napreduje li veza dobro i općenito možete osjetiti strah od obveze. Za navigaciju kroz proces upoznavanja, može biti od pomoći započeti s boljim razumijevanjem tih pitanja kroz optiku vjere.

Recept Padre Pija za sretan brak

"Koja je tvoja najdublja želja?" upitao ju je. Paola mu je odgovorila da želi zasnovati obitelj - da voli djecu i sanja da će ih imati. "Pa pomolimo se da ti dobri Bog dopusti da upoznaš dobrog mladića", zaključio je mistik.

Bračni život je slavljenje Boga

Bračni život je slavljenje Boga i služi za posvećenje supruga, njihova potomstva i na dobro Crkve i naroda. Osobe u stupanjem u brak ne gube djevičanstvo već ga kao ures donose pred Božji oltar i u sakramentu ženidbe zamjenjuju ga bračnim vezom kako bi ispunili volju Božju i bračnim životom proslave Boga. 

FRA TOMISLAV PERVAN Brak nije zbir dviju osoba, nego novo ‘jedno’

"Ljubav je iznad svakoga zakona i nemoguće je zakonski regulirati ljubav. Ona je jača od svega drugoga u čovjeku, jedina ona uređuje svijet da postane čovjekov topli dom, ona nosi sve. Ona je sposobna povezati nebo i zemlju, tijelo i duh, dušu i tijelo, osjećajnost i ćudoređe, istinu srca s mudrošću duha. Grijeh se liječi snagom ljubavi", piše fra Tomislav Pervan, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije.

Svijetu je potrebno svjedočanstvo bračnih parova koji ljube Krista

Istina je da je malo oženjenih, kanoniziranih svetaca. Još uvijek su daleko brojniji oni u svećeničkom i redovničkom životu. Međutim, to ne znači da je malo oženjenih svetaca – samo mnogi čija su imena poznata samo Bogu. Bog poziva bračne parove u našoj generaciji, na poseban način, na život dublje svetosti.

Nesebična ljubav i sretan brak među plodovima čednosti

Muž i žena koji su dugo zajedno doživljavaju vezu koja ih čini kao dvije polovice psihološke i duhovne cjeline. Ni jedno nije sasvim potpuno bez drugog. Tada stvarno počinjete shvaćati što je Isus mislio kada je rekao da muževi i žene postaju 'dvoje u jednom tijelu'.

ARGUMENTI Je li za brak dovoljna samo ljubav?

Mogu li se brakovi unaprijed zaštititi od kriza i raspadanja? Prolaze li mladi zaručničke tečajeve zato što to moraju ili zato što to žele? Postoji li strah od doživotnog opredjeljenja i koliko se zaručnike priprema za žrtvu u braku? Tko mladim supružnicima može pomoći u prvim godinama braka? To su neka od pitanja na koja su odgovor tražili Argumenti HKR-a 7. veljače, u Godini obitelji Amoris laetitia i uoči Svjetskog dana braka koji se slavi druge nedjelje u veljači.

Muškarci, ostavite svoje očeve, a osobito majke u njihovim životima i počnite graditi život sa svojom suprugom

"Moramo jednom svi odrasti i otići od svojih roditelja. To ne znači da ih ne volimo ili da im želimo zlo. Majke moraju prihvatiti da su njihovi sinovi samo sinovi i da imaju svoje živote. Sin nikada ne može glumiti muža svojoj majci i tu stvarnost majka mora prihvatiti. Što prije prihvati, svima će u obitelji biti lakše živjeti. Prava ljubav dopušta drugome da ode pa tako i sinovi moraju otići od svojih majki", piše fra Vinko Brković, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

1 2 3 12
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja