Budi dio naše mreže

U današnjoj emisiji "Pričaj mi" govorili smo o ljubavi i istinskoj žrtvi koja proizlazi iz Ljubavi. Što je ljubav? Kakve veze imaju korizma i Valentinovo? O tim i drugim pitanjima razgovarali smo s fra Vinkom Brkovićem.

/ Ivana Markić

Na početku emisije fra Vinko Brković govorio je o ispravnoj ljubavi i prema samom sebi iz koje proizlazi ljubav prema bližnjemu i rekao je: “Ljubav prema bližnjemu bi trebala izvirati iz ljubavi prema samome sebi, ali u današnjem svijetu ljubav prema samome sebi svatko definira kako želi. Stalno se naglašava ljubiti sebe i dobro to su prvi koraci, ali čini mi se da ćemo provesti sati i sate pa i živote tražeći kako ljubiti sebe i tako ćemo zaboraviti ljubiti drugoga”.

Stalno se naglašava ljubiti sebe i dobro to su prvi koraci, ali čini mi se da ćemo provesti sati i sate pa i živote tražeći kako ljubiti sebe i tako ćemo zaboraviti ljubiti drugoga.

Posebno je naglasio da ne smijemo ostati toliko zaronjeni u traženje kako ljubiti sebe i zaboraviti ljubiti drugoga.

Iz iskustva rada s mladima fra Vinko Brković je istaknuo da je problem u odnosu prema mladima to što im nema tko istinski identitet dobro prenijeti. “Dijete nosi identitet iz obitelji i teško ga je kasnije formirati. Teško ga je izbrisati i resetirati prve postavke da bismo unijeli nove. Pitanje je što mladi čovjek u sebi nosi. Važno je vidjeti gdje je uzrok i mi najčešće liječimo posljedice umjesto uzroka”, rekao je.

Naglasio je da ne voli puno govoriti o ranama i dodao: “Događa se da često govorimo o ranama. Izliječi se kreni više dalje. Cilj rane je zacijeliti ranu, a ne da ju ližemo. Iz tih ranjenosti iz tih posljedica moramo naučiti što smo naučili. Danas govorimo počesto iz ideje umjesto iz stvarnosti. Bog je stvarnost, a ne ideja. Idemo vidjeti što mogu učiniti konkretno za svoju stvarnost”.

Danas govorimo počesto iz ideje umjesto iz stvarnosti. Bog je stvarnost, a ne ideja.

Fra Vinko Brković je istaknuo da se događa često da mi sve naše mlade i sve skupine želimo ukalupiti. “Pusti mladog čovjeka da bude mlad i pusti ga da bude nevoljen, ali pusti ga da to radi sam”, dodao je.

Nisam ja taj koji mu daje identitet nego je Bog onaj koji mu daje identitet.

“Svaka osoba je unikat i ja ga moram dovesti do toga da on zna da ga je Bog oblikovao, moram ga dovesti do te uvjerenosti da ga Bog oblikuje i da ga može vratiti na izvorni identitet bez obzira što mu je netko natovario blato na taj identitet. Nisam ja taj koji mu daje identitet nego je Bog onaj koji mu daje identitet. Ako pokušavam ja to raditi onda ću od drugog napraviti sebe i što sam onda napravio, kopiju sebe, a sam sam izranjen”, istaknuo je.

Veze

Govoreći o katoličkim vezama naglasio je da je problem što danas svi traže nešto idilično. “Žene traže sv. Josipa, a muškarci Blaženu Djevicu Mariju. Ne dok on nije takav savršen mi nemamo što tražiti. Stavili smo neke kriterije i ne dajemo priliku. Neće ući ni u vezu, a ni brak dok se ne ispune njegovi ili njezini kriteriji i onda ne uđu nikako. I onda smo dobili hrpu nesposobnih za život”, naglasio je govoreći o problemima mladih.

Žene traže sv. Josipa, a muškarci Blaženu Djevicu Mariju. Ne dok on nije takav savršen mi nemamo što tražiti. Stavili smo neke kriterije i ne dajemo priliku.

“Ako hoćeš ljubav moraš umrijeti, moraš završiti na križu. To znači da moraš završiti na križu unutar braka, a ne negdje drugdje”, rekao je.

Fra Vinko Brković je dodao da smo danas zaboravili živjeti.

Ljubav – odluka

Govoreći o današnjoj situaciji među mladima naglasio je da se mnogi boje donijeti odluku. “Često odgađamo jer trebamo nešto još završiti kako bismo donijeli odluku”, rekao je.

“Mladi se boje ili ući u brak ili se boje postati roditelji te ponovno iskače ono naše ‘ja‘. Idemo probati povjerenja Bogu i taj Bog te stvorio za nešto”, dodao je.

Posebno je naglasio: “Ljubav nije osjećaj nego čin, podnosi, trpi, raduje se. Ako ćemo se zaustaviti na tome da je lijepo, a u križu nema ništa lijepo. Ljubav u konačnici traži da iz sebe iznesem sve do posljednje kapi krvi”.

Savjet fra Vinka Brkovića za mlade: “Ne bojte se i ne tražite savršeni kalup preko puta vas jer to ne postoji. Dečko, cura, zaručnik, zaručnica neće nikada biti savršeni. Zašto? Jer ni ti nisi savršen. Ako očekuješ od njega savršenost nisi pravedan. Da bi drugi bio bližnji mora imati mogućnost otići, mora biti slobodan. Pustiti drugoga da bude drugi i tek tada ga mogu istinski ljubiti”:

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja