Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kriz

Medicinska sestra suspendirana zbog nošenja ogrlice s križem

Marija Onuoha dugi niz godina radila je u londonskoj sveučilišnoj bolnici Croydon kao medicinska sestra i bez problema nosi ogrlicu sa zlatnim križem. Tijekom posljednje dvije godine na nju su počeli vršiti pritisak da ukloni križ.

Otkupitelj naših dugova

Bilo bi jako čudno kada bi dijete izvadilo svoju bankovnu karticu i nadoknadilo roditeljima što su ga rodili i othranili. Možda bi se i moglo odvojiti nešto novca za zdravstvene račune, troškove vrtića, konzumiranu hranu, uništene pelene, satnicu roditelja. No, sve je ovo očiti apsurd.

Život bez križa za kršćanina je nemoguć

Kada je 1951. po dolasku u Krašić jedna novinarka upitala blaženog Alojzija Stepinca: "Što ćete raditi u Krašiću?", on je jednostavno odgovorio: "Radit ću i trpjeti za Crkvu." To što je rekao, i činio je do posljednjeg daha svoga života, pa je i svoju životnu i kršćansku misiju na kraju i ispunio: živio i je trpio za Boga, za Crkvu, za svoj hrvatski narod. Dok je boravio u Krašiću i Lepoglavi, lomili su ga, progonili i mučili samo da se odrekne križa, da se odrekne Isusa i svoje katoličke vjere, ali nisu ga uspjeli slomiti. Vjera i iskreno pouzdanje u Boga bili su jači od bilo kakvog terora ili mučenja i na kraju su pobijedili.

Ispit savjesti pred Gospodinovim križem

Kakve su tvoje ruke? Kakve su tvoje noge? Kakve su tvoje misli? Kakve su tvoje oči i tvoj pogled? Kakva su tvoja usta? Kakvo je tvoje srce? Ispitaj svoju savjest pred Gospodinovim križem!

Oni koji u ovom svijetu bježe od patnje, bježe i od ljubavi!

Dok promatramo križ vidimo istodobno beskrajnu ljubav i beskrajnu patnju. Trpljenje nije dakako predmet naše ljubavi. Zapovijeđeno nam je da ljubimo Boga i našeg bližnjeg kao same sebe. Nije nam zapovijeđeno da ljubimo patnju. Čemu onda patnja?

Križ, križni put, golgota, kalvarija i njihovo značenje

Korizma je u samome vrhuncu – Velikom tjednu, a njegov drugi dio - Sveto trodnevlje svojim liturgijskim bogatstvom sažetak je i završnica povijesti spasenja ljudskoga roda. A vrhunac Svetoga trodnevlja jest Kristova uskrsna pobjeda nad smrću – njegovo uskrsnuće, koje je temelj i naše uskrsne nade jer on je „uskrsnuće i život“. On ima „riječi života vječnoga“. Profesor Mile Mamić donosi temeljito jezično i duhovno promišljanje o našim kršćanskim temeljima.

FRA BOJAN RIZVAN Molitva pod pritiskom križa zadobiva svoju snagu

„Stvarnost Kristovog učenika nikad ne nailazi na pljesak, na priznavanje, na neku veliku hvalu. Nego, stvarnost života Kristovog učenika je - biti spreman prihvatiti križ“, poručuje fra Bojan Rizvan, župnik župe Presvetog Srca Isusova u Zadru.

Ako želite ljubiti Isusa, prvo naučite kako patiti

Kršćani znaju da život Isusovog učenika neće biti lak. Isus nam i danas poručuje: „Ako netko želi krenuti za mnom, neka se odrekne samoga sebe, uzme svoj križ i slijedi me “(Lk 9,23).

Grijeh je skok u mrak. Shvati to ozbiljno!

Budući da je Krist umro zbog naših grijeha, Kristov križ je mjera grijeha. „Razmisli, kaže sveti Bernard iz Clairveauxa, koliko su ozbiljne bile tvoje rane zbog kojih je, u planu božanske mudrosti, bilo potrebno da se rani janje - Krist. Da naši grijesi nisu bili smrt i vječna smrt, nikada ne bi Sin Božji umro za njih."

Koji križ mi je od Boga, a koji od mene samoga?

"Bog nam daje križeve kroz život, jer i On je nosio križ, preko križa bivamo snažniji i čistimo svoje duše. Kristov križ nam je na izgradnju i spasenje. Ali postoje križevi koji nam nisu od Boga, nego smo ih sami sebi nametnuli. I takvi križevi nam nisu često na spasenje, nego su nam nepotreban teret koji vučemo, misleći da Bog to tako hoće", piše fra Marin Karačić na svome Facebook profilu u objavi "Koji križ mi je od Boga, a koji od mene samoga?". Tekst donosimo u cijelosti.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja