Budi dio naše mreže

Ključna riječ: kriz

Biskup Košić na Petrovoj gori: Križ i patnja dio su našega života i ako želimo biti Isusovi učenici moramo znati prihvatiti ono što Bog hoće

„Ova planina nosi naziv Petrova gora zbog kralja Petra Svačića koji je tu 1097. godine poginuo, a onda je za pet godina nestala i nezavisnost naše domovine te smo je čekali 888 godina sve do 1990. godine kada smo je i dočekali. Koliko je samo trebalo žrtvi da mi opet izvojevamo našu nezavisnost i slobodu. Puno je u tom razdoblju bilo križeva i mučenika za slobodu", naveo je sisački biskup Vlado Košić predvodeći misno slavlje na ostacima pavlinskog samostana na Petrovoj gori.

Kako je jedan kršćanski simbol pretekao drugi

Kršćanstvo obiluje simbolima, a najistaknutiji je dakako križ. Nekoć „sprava za mučenje“, odnosno za užasnu smrt, postala je izvorom identiteta za milijune kršćana.

Križ je simbol sramote, stida i odbačenosti - Možeš li ga nositi?

"Dozvoli da svaka Riječ koju slušaš postane za tebe osvježenjem, izvorom istinite sreće. Napravi još više mjesta za Boga. Primi svakog navjestitelja Božje riječi u svoju malu sobu. Neće ti propasti plaća. Dogodine, Gospodin će razmnožiti tvoju sreću."

Zašto je Bog izabrao baš mene za ovo trpljenje?

"Svima je dobro poznato da u zemaljskom životu imamo kušnje i križeve koje moramo nositi. Ponekad nam se ti križevi čine preteški i čini nam se da ih nemamo snage nositi. Kod tih situacija dolazi do misli zašto se to nama događa", promišljanje je Mladih katolika. Tekst prenosimo u cijelosti.

Najveći i najmanji križ Šime Vulasa

Središnje mjesto u svetišnom prostoru Crkve Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu zauzima veliki drveni križ kojega je od slavonskoga hrasta izradio akademski kipar i akademik Šime Vulas. Taj je križ podsjetnik na Isusovu žrtvu, ali i na sve patnje i stradanja voćinskih ljudi, kao i na rušenje voćinske crkve 1991.godine. Postavljanje velikog križa u tom svetištu Gospe Voćinske izbliza je pratila naša ugledna povjesničarka umjetnosti i akademkinja Željka Čorak. U emisiji "Umjetnost križa" progovorila je o tom najvećem Vulasovom križu, ali i o onom najmanjem križu, kojeg nosi oko vrata.

S. Dijana: "Prava radost dolazi upravo kroz patnju"

S. Dijana Lončarek, redovnica Družbe milosrdnih sestara Svetoga Križa, gostovala je sinoć u Studentskom domu Ivan Goran Kovačić u Rijeci. Svjedočila je o povezanosti radosti i duhovitosti s križem i trpljenjem.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja