Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 4. prosinca 1991. godine, u oslobodilačkoj operaciji hrvatskih snaga „Papuk-91“ život su položila dvojica heroja iz sastava Vojne policije 132. brigade Hrvatske vojske – Momir Krmpotić i Milan Puhanić.

/ Borna Marinić

U akciju izviđanja i navođenja topničke vatre na borbene položaje snaga pobunjenih Srba u širem području sela Kokočak krenulo se iz Gornje Pištane. Robert Kribl, jedan od sudionika akcije, prisjetio se u razgovoru s povjesničarom Dinom Matazom puta kroz šumu prema Kokočaku.

Dom nam je bio startna pozicija te smo odande krenuli prema Raketari ne bi li se uhvatili šume. Sjećam se da smo pratili šumsku vlaku i znam da su se čule motorne pile, žamor ljudi, dosta aktivnosti negdje u pozadini, što se na kraju ispostavilo kako su radili na zaprečivanju putova prema Kokočaku i njihovim položajima. Vidljivost je bila jako slaba, bila je gusta magla i možda je zanimljivo spomenuti da je pokojni Puhanić išao ispred nas, s obzirom da se bavio lovom prije rata, pa se i bolje ponašao u šumama.

Dolaskom na „kotu 311“, zapovjednik voda stupio je u kontakt sa minobacačkom bitnicom stacioniranom u Bukviku, s ciljem dogovora o daljnjem tijeku akcije. U toj akciji sudjelovala je i grupa izvidničko-diverzantske satnije 132. brigade, s ciljem zajedničkog nastupanja prema selu Kokočak, no zbog nailaska na minsko polje, grupa u kojoj su bili pokojni Momir i Milan nastavila je sama. Nedugo nakon što su prišli selu pobunjeni Srbi otkrili su ih te je započeo teški boj i povlačenje hrvatskih vojnika natrag prema koti odakle se krenulo u akciju.

Trčali smo prema koti kroz šumu i kad smo došli do tog mjesta, zapovjednik Pavlus ponovno javlja na Motorolu položaj te naglašava da smo izašli na kotu. Nije prošlo ni par trenutaka, i prasak. Pištanje u ušima, ništa ne čujem, mahnito skidam zolju s leđa i u tom bunilu bacam ju pol’ metra od sebe. Pošpricalo me po leđima, međutim u onom šoku ništa ne osjetim. Vidim Dundovića gdje se hvata za trbuh, Damira Krmpotića gdje se hvata za nogu, okrećem se i uočavam dvojicu naših kako leže.

Dvojica kojih se prisjetio Kirbl bili su upravo Puhanić i Krmpotić. Izvlačenje njihovih tijela nažalost nije bilo moguće čega se u razgovoru s Matazom s gorčinom spomenuo Miroslav Ranogajec:

Lovac, tako smo zvali pokojnog Puhanića i Krmpotić od eksplozije stradavaju na licu mjesta. Motorola nam je crkla i tu se počelo kemijat kako doći do sela. U međuvremenu je naš vodič, Tomislav Matek, otišao po pomoć u Gornju Pištanu, a ”Damba” je sklepao nekakvo nosilo i krenuli smo onakvi ranjeni dolje. Nažalost poginule smo morali ostaviti.

 

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja