Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 19. svibnja 1967. godine, u Vinkovcima je rođen Mladen Čupić Haš - heroj Vukovara i Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

U rodnim Vinkovcima Mladen je završio osnovnu i srednju školu nakon čega se zaposlio na željezničkom kolodvoru u Vinkovcima. “Bio je vrstan crtač, posebno u tehnikama ugljen i olovka”, stoji u knjizi “Nisu zaboravljeni”, autorice Tanje Belobrajdić. U knjizi saznajemo i odakle Mladenu nadimak: “Bio je dio vinkovačke subkulturne scene, obožavao je Ramonese na čijem je zagrebačkom koncertu 1990. godine i bio, a nadimak je dobio po pjesmi Hush britanske hard rock grupe Deep Purple. Tko je dobro poznavao Mladena sjetit će se kako je vrsno igrao šah, krajem osnovne i u srednjoj školi svirao je gitaru, obožavao rock, no ipak njegova najveća ljubav bili su motori.” 

U rujnu 1991. godine sa skupinom dragovoljaca Haš je otišao u Vukovar, čega se prisjetio njegov prijatelj i suborac Nenad Barinić za 24 sata: „Haševa je Yamaha ostala ispred zgrade. Bez obzira na sve granate koje su padale uokolo, taj motor ostao je neokrznut. I danas ga čuva njegov prijatelj. Haš je otišao u Vukovar onako kako ga se svi iz društva sjećamo – u crnim samt levisicama, koje je volio nositi, Ramones majici i crnom puloveru koji smo zvali ‘vječni pulover’ jer ga je stalno nosio. Imao je prsluk sašiven od šatorskoga krila, ali i svoj jeans prsluk s natpisom ‘RV’ i ‘Ramones’. Pokupio je sve ono najdraže što je imao, pa i krunicu na kojoj su falila dva zrna.“

Mladen Čupić sudjelovao je u najtežim borbama od Borova Naselja preko Mitnice do Sajmišta na kojem je 2. studenog 1991. ranjen. Nakon pada Vukovara i ulaska JNA i srpskih paravojnih formacija u bolnicu Mladen je sa skupinom ranjenika odvojen, odveden u tadašnju vukovarsku vojarnu JNA, a zatim i u Negoslavce odakle mu se gubi svaki trag. 

Unatoč nastojanjima prijatelja i suboraca da pronađu Čupićeve posmrtne ostatke oni do danas nisu pronađeni. Nenad Barinić, inače vrstan umjetnik, oživio ga je kroz strip-album “Vukovar: Haš”. Kako je Barinić ovjekovječio najboljeg prijatelja, ispričao nepoznate narative o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama kroz formu stripa možete saznati i kroz izložbu koja se može razgledati u Muzeju Domovinskog rata na Turnju. Otvorena je do 21. lipnja, od utorka do petka, od 8 do 18 sati te vikendom od 10 do 18 sati.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja