Budi dio naše mreže

Razmjena tzv. "somborske skupine"

Na današnji dan, 12. siječnja 1994. godine na kontrolnom punktu UNPROFOR-a kod Lipovca, razmijenjeno je 10 pripadnika tzv. "somborske skupine" te 5 drugih hrvatskih zarobljenika u srpskim tamnicama.

/ Borna Marinić

„Somborsku skupinu“ činili su pripadnici Samostalne uskočke satnije Hrvatske vojske iz Osijeka koji su početkom 1992. zarobljeni nakon neuspješnog pokušaja rušenja Batinskog mosta. Most u Batini bio je jedina veza između Vojvodine i Baranje preko koje je dolazila pomoć srpskim vojnicima u okupiranoj Baranji iz koje su napadali Osijek. Most se nalazio duboko u neprijateljskom teritoriju što je činilo akciju iznimno zahtjevnom.

Samostalna uskočka satnija je u akciju krenula 26. siječnja 1992. po iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima. Obučena u uniforme oficira i vojnika JNA te amfibijom punom eksploziva ova diverzantska postrojba prešla je Dunavom u Srbiju. Plan je bio amfibijom prijeći Dunav i sa srpske strane prići strogo čuvanom Batinskom mostu, koji je spajao mjesta Batinu i Bezdan, odnosno Baranju i Vojvodinu. Kroz neprijateljsku liniju i Kopački rit preko Hulovskog kanala i Dunava ta diverzantska skupina došla je do Apatina gdje je zbog nedostatka goriva i kvara na amfibiji zapala u probleme.

Akciju je vodio Ivica Krnjak koji je nosio uniformu oficira JNA i predstavljao se kao pukovnik Jordan Jovanović. Krnjakov lažni identitet bio je pomno odabran, jer je pravi pukovnik JNA Jordan Jovanović poginuo u Osijeku u rujnu 1991. Iduća dva dana Krnjakova skupina se na svim kontrolnim punktovima JNA i srpskih paravojnih postrojbi predstavljala kao “specijalna jedinica generala Blagoja Adžića“, ali svima su bili sve sumnjiviji, te su naposljetku bili otkriveni. Nakon borbi od 2. do 7. veljače više diverzanata je zarobljeno, 3 su poginula, a 9 se uspjelo spasiti.

Zarobljeni hrvatski vojnici koji su u Srbiji osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora postali su poznati pod nazivom “somborska skupina”. Njih desetorica u zarobljeništvu su proveli 707 dana sve dok na današnji dan ’94. nisu razmijenjeni za pripadnike srpske terorističke skupine “Štit” zarobljene u Turnju kod Karlovca. 

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja