Budi dio naše mreže

Mediji su „Hirošimom hrvatskog rata” nazivali Oštarije, gdje je JNA na današnji dan, 13. listopada 1991., digla u zrak jedno od svojih najvećih skladišta oružja i streljiva u Hrvatskoj te vojarnu u Oštarijama sravnila sa zemljom.

/ Borna Marinić

Područje općine Ogulin bilo je pokriveno skladištima oružja i ratne opreme JNA s Oštarijama kao strateški najvažnijim zapovjednim mjestom. U projektu podizanja zapadne granice „Velike Srbije”, pobunjeni Srbi dobili su oružje JNA i iz njezinih skladišta u Oštarijama i Skradniku. Iz tog kontingenta naoružavali su se vojni obveznici Gomirja, Brestovca, Vitunja, Ponikava i Popova Sela, a djelomično Jasenka i Drežnice. Učestala su miniranja pruge, a zabilježeni su i napadi na vlakove. Tako je 16. rujna na izlazu iz Oštarija lokalni vlak pogođen tromblonskom minom.

U to doba došlo je i do zapovijedi o provođenju blokada vojarni JNA u Hrvatskoj. Hrvatske snage u poluokruženje stavile su skladište u Oštarijama čiji je upravnik Slobodan Milošević odbio predaju. Stoga dolazi do pat-pozicije i višetjednih pregovora koji nisu davali rezultata.

Tako su u nedjelju, 13. listopada 1991 pripadnici JNA digli skladište u Oštarijama u zrak. Prema riječima mještana, detonacije su odjekivale do kasno poslijepodne. Nije bilo ljudskih žrtava, a ozlijeđena je jedna žena. Na području Oštarija oštećeni su brojni objekti. Bilo je većih oštećenja na kućama i zgradama. Desetak granata i drugih projektila doletjelo je na 6 km udaljeni Ogulin, ali nisu eksplodirale. Unatoč tome, jedna je probila krov kuće.

Unatoč eksploziji, spašen je dio streljiva i ostalih vojnih sredstava, a zarobljena je i velika količina hrane i ostale ratne pričuve. Time su završene borbe za vojarne u tom kraju, a bojišnica je uspostavljena na liniji Kamenica – Vojnovac – Vrh Kapele, odakle su hrvatske snage 1995. krenule u oslobađajuću operaciju Oluja.

Povjesničar Ivan Vuković za portal Braniteljski.hr istaknuo je kako je iza eksplozije ostao vrlo velik broj razasutih najrazličitijih neeksplodiranih ubojnih sredstava na prostoru skladišta te da stanovnici okolice i danas osjećaju posljedice eksplozije. Na tom prostoru došlo je i do smrtnog stradavanja te trajne invalidnosti više ljudi, osobito prilikom skupljanja sekundarnih sirovina. Posljedice su zagađenost zraka, vode i zemlje teškim metalima živom, kadmijem i olovom. Zbog vapnenastog terena, teški metali prodrli su i u podzemne vode. Toksikolozi i ekološki stručnjaci slažu se da je eksplozija u vojnim objektima u Oštarijama među najvećim ekološkim incidentima u Hrvatskoj.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja