Budi dio naše mreže

Iz kronologije Republike Hrvatske autorice Marije Sentić izdvajamo nekoliko događaja koji su se dogodili na današnji dan tijekom Domovinskog rata.

/ Borna Marinić

Iz kronologije Republike Hrvatske, autorice Marije Sentić, izdvajamo:

  • 27. travnja 1991. u „Plavom dvorcu“ na Cetinju održan je peti krug pregovora između predsjednika i predsjednika predsjedništava jugoslavenskih republika, na kojem su nastavljeni razgovori o političkoj budućnosti Jugoslavije i rješavanju državno-političke krize u zemlji. Središnja pitanja bila su procedura, postupak i vrijeme provođenja referenduma u republikama, te pitanja o kojima bi se trebali izjasniti građani, odnosno narodi Jugoslavije. U razgovorima su ponovno izražene poznate „republičke razlike”. Nakon završetka sastanka održana je konferencija za tisak, koja je obilovala nizom intrigantnih pitanja, koja su išla do vrijeđanja od pristaša velikosrpske politike, pa je predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman napustio konferenciju za tisak.
  •  Istog dana na Okružnom sudu u Zagrebu počelo je suđenje Dušanu Bandiću (63) iz Beograda, Zoranu Stevanoviću (29) iz Beograda, Dušanu Cariću (39) iz Dvora na Uni te Željku Ražnatoviću-Arkanu (39) iz Beograda. Optužnica je prvu trojicu teretila da su počinili krivično djelo protiv Republike Hrvatske pripremanja oružane pobune, a za četverooptuženog se navelo da je u pripremanju oružane pobune „samo“ pomagao.
  • Također na današnji dan 1991. ministar Josip Boljkovac, zamjenik ministra Slavko Degoricija i pomoćnik ministra obrane Josip Perković razgovarali su s komandantom Pete vojne oblasti general pukovnikom Konradom Kolšakom i pukovnikom Boškom Kečkevićem o djelokrugu rada Ministarstva unutrašnjih poslova RH i Pete vojne oblasti u svezi sa sigurnosti u Republici Hrvatskoj, osobito na području Plitvica.
  • 29. travnja 1992. brod „Topusko” u vlasništvu riječke tvrtke „Croatia Line”, zamijenio je u riječkoj luci zastavu Sv. Vicenta, pod kojom je plovio do rujna 1991., zastavom Republike Hrvatske. To je prvi brod duge plovidbe hrvatskih brodara upisan u Hrvatski registar brodova pod hrvatskom zastavom nakon međunarodnog priznanja Hrvatske.
  • Istog dana u Zagreb je stigla skupina od šezdeset hrvatskih građana, u dva autobusa, koje je rat zatekao na odsluženju vojnog roka u bivšoj jugoslavenskoj vojsci, otkud su tek na današnji dan ’92. konačno pušteni na slobodu.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja