Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dr-franjo-tudman

Franjo Tuđman u istočnoj Slavoniji

Na današnji dan, 21. srpnja 1991. godine, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman posjetio je istočnu Slavoniju u kojoj je tog mjeseca došlo do eskalacije sukoba između Hrvata i Srba.

Dr. Tuđman donio Odluku o raspisu referenduma u Republici Hrvatskoj

Nakon prvih višestranačkih izbora 1990. godine u Hrvatskoj su nastupile brojne promjene. Nova vlast, u cilju provođenja daljnje demokratizacije, pristupila je mnogim ustavnim izmjenama. Donošenje „Božićnog ustava“ 22. prosinca 1990. bio je vrhunac ustavnopravnog procesa na temelju i u okviru kojega su se 1991. godine donosile glavne državnopravne odluke za uspostavu suverene hrvatske države kao subjekta međunarodnoga prava.

Veliki predizborni skup HDZ-a na čelu s dr. Tuđmanom

U Zagrebu, na Trgu Francuske Republike, na Cvjetnicu - 8. travnja 1990. godine održan je veliki predizborni skup Hrvatske demokratske zajednice s glavnom porukom “Stvarajmo skupa slobodnu Hrvatsku”.

Obnovljeno Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Na današnji dan, 27. prosinca 1994. godine, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman otvorio je obnovljeno osječko Hrvatsko narodno kazalište. Te večeri ono je bilo tijesno za sve koji su došli na svečanost njegova otvorenja. Donedavna je ruševina zasjala punim sjajem u raskoši kardinalskih crvenih tonova i blistavih kristalnih lustera. Pozornicu je krasio svečani zastor kojega je grad naručio davne 1916. od Bele Čikoša Sesije, a po čijoj ga je skici konačno izradio slikar Rudi Lapaš.

Uloga dr. Tuđmana u stvaranju neovisne Hrvatske

Dvadeset godina nakon smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, njegovo političko nasljeđe, najveće zasluge, ali i dvojbene odluke kad se u cijelosti povijesno sagleda stvaranje neovisne i samostalne Republike Hrvatske te njegova percepcija u javnosti danas bila je tema Argumenata HKR-a u utorak, 10. prosinca.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja