Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1962. godine rođen je jedan od heroja Domovinskog rata Željko Herceg Đero koji je ubijen nakon bitke za Vukovar na Ovčari.

/ Borna Marinić

Željko Herceg potječe iz hercegovačke obitelji koja se nakon II svjetskog rata doselila u Otok kraj Vinkovaca. Ondje je uz oca Slavka i majku Anicu odrastao kao najmlađi od četvero djece. Imao je dvojicu braće – Milenka i Vladu te sestru Dragicu. Zanimala ga je hrvatska povijest i bio je iznimno rodoljubno raspoložen. Život ga je iz Otoka odveo u Zagreb gdje je živio sa suprugom Mandom te kćerkicom Kristinom i sinčićem Hrvojem.

Kada je počeo Domovinski rat nije se puno dvoumio. Zajedno s bratićem Mladenom Amstrongom iz Velike Gorice pristupio je HOS-u s kojim je prošao borbe na karlovačkom ratištu kao i bitke za vojarne. Osobito se istaknuo u borbama oko vojarne Borongaj u Zagrebu. Svjestan da je Vukovar u najtežoj situaciji, zajedno sa suborcima iz HOS-a, odlazi krajem rujna 1991. u opkoljeni grad. Tijekom bitke iskazao je iznimnom hrabrošću, a suborci ga pamte kao otvorenog i temperamentnog. Jednom prilikom probio se u okupirani dio grada samo kako bi se dokopao prijeko potrebnih lijekova. Nije poginuo u borbi, ali je nakon okupacije Vukovara. Tijekom bitke za Vukovar nije se odvajao od Tihomira Tomašića Tihice, a zajedno su odvedeni na stratište Ovčara gdje su mučeni i ubijeni. Posmrtni ostaci Željka Hercega zvanog Đero ekshumirani su u lipnju 1998. nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Pokopan je istog mjeseca na zagrebačkom Miroševcu.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja