Budi dio naše mreže

Pečat koji je sv. Terezija Avilska ostavila, ne samo na karmelski red nego na cijelu Crkvu, očitovao se na svečanim slavljima diljem Domovine povodom njezine svetkovine.

/ mpp/IKA

Svetkovina sv. Terezije od Isusa proslavljena je u utorak 15. listopada u katedralama u Požegi i Bjelovaru, čija je zaštitnica, kao i u samostanima bosonogih karmelićanki u Mariji Bistrici, Zagrebu, Breznici Đakovačkoj, Splitu i Sarajevu.

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu sv. Terezije Avilske, nebeske zaštitnice požeške katedrale predslavio je vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić.

U propovijedi je nadbiskup istaknuo Terezijinu poruku o molitvi kao prijateljskom načinu ophođenja s Onim za koga znamo da nas ljubi. Istovremeno, poručio je, sv. Terezija je bila vrlo praktična, okretna i aktivna žena.

Proslavljena svetkovina sv. Terezija od Isusa/ Foto: Požeška biskupija

„Ispravno je smatrala da je i to sastavni dio kršćanske duhovnosti i bila je kritična prema onima koji to nisu uvažavali. U tom smislu poznata je njezina misao: ‚Bože, oslobodi me ljudi koji su tako duhovni da žele sve pretvoriti u kontemplaciju.‘ Zato je cijeloga života bila usredotočena na obje razine: kontemplativnu i aktivnu, na duhovne i vremenite oblike života, na molitvu i praktičan rad, na providnost i dobru organizaciju, na slobodu i red, na savjest i pravilo“, ustvrdio je.

Proslavljena svetkovina sv. Terezija od Isusa / Foto: Požeška biskupija

Proslavljena svetkovina sv. Terezija od Isusa / Foto: Požeška biskupija

Bosonoge karmelićanke u Stepinčevom Karmelu u Mariji Bistrici proslavile su svetkovinu svoje obnoviteljice. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Potaknuo je sestre da svjedoče i naviještaju Božje prvenstvo. „Vi ste ovdje, drage sestre, pozvane od Gospodina da svojim pozivom tražite Boga i naviještate ga svijetu, osobito suvremenomu svijetu, tako rastresenom, bučnom i, u konačnici, tužnom. Pozvane ste svjedočiti i naviještati Božje prvenstvo, njegov primat“, rekao je.

Proslava svetkovine sv. Terezije Avilske u bistričkom Karmelu /Foto: Karmel Marija Bistrica

Proslava svetkovine sv. Terezije Avilske u bistričkom Karmelu /Foto: Karmel Marija Bistrica

Proslavile su i sestre karmelićanke u zagrebačkoj Brezovici. Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković predslavio je prijepodnevno, a rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente večernje misno slavlje.

Rektor se u homiliji prisjetio riječi sv. Pavla VI. prigodom proglašenja sv. Terezije Avilske prvom crkvenom naučiteljicom, da je ona „književni genij nevjerojatne plodnosti, učiteljica duhovnog života, kontemplativna kao nitko drugi i neumorno aktivna“.

Svetkovina sv. Terezije Avilske / Foto: Karmel Brezovica

Euharistijskim slavljem u bjelovarskoj katedrali proslavljena je svetkovina njezine nebeske naslovnice. Misu je predslavio je zrenjaninski biskup Mirko Štefković, a koncelebrirali su mjesni biskup Vjekoslav Huzjak te drugi svećenici iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

U homiliji je zrenjaninski biskup rekao da vjernici slaveći sv. Tereziju gledaju ženu koja je živjela u vremenu krize društva i Crkve. „U izazovima s kojima se suočila nije malaksala i nije odustajala. Tako je nakon dugog vremena prosječnosti, zagledana u Krista raspetoga, našla pravu ljubav za Boga. I mi se nalazimo u vremenu koje je označeno krizom vrijednosti u društvu, ali i u Crkvi. Ne bježimo od problema, nego im se suprotstavimo molitvom i predanjem Gospodinu“, poručio je.

Svetkovina sv. Terezije Avilske u katedrali /Foto: Bjelovarsko-križevačka biskupija

Svetkovina sv. Terezije Avilske u katedrali /Foto: Bjelovarsko-križevačka biskupija

Svečano slavlje nije izostalo ni u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj.

Vlč. Matej Glavica je u homiliji tumačio Samarijanku s kojom se Krist susreo kod zdenca te ju usporedio sa sv. Terezijom. „Samarijanka je bila javna grešnica, a Terezija je osamnaest godina živjela u samostanu mlako, osrednje i površno. Žena susreće Isusa kod zdenca umornog, a Terezija se upoznaje s izranjenim Kristom. U tim susretima događa se promjena. Bog nas želi imati za sebe i uza se. Izdignimo se i mi iz mlakosti i pustimo Bogu da uzme ono s čim se borimo. Jer Isus ne gleda ono što je bilo jučer, nego ono što ćemo biti sutra“, poručio je.

Svetkovina sv. Terezije Avilske u Breznici Đakovačkoj / Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Svetkovina sv. Terezije Avilske u Breznici Đakovačkoj / Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Na hrvatskom jugu je blagdan prve crkvene naučiteljice svečano proslavljen u Samostanu Gospe od Karmela na splitskom Vidovcu. Misu je predvodio mladomisnik o. Juraj Marinković, propovijedao je župnik Župe sv. Mihovila na Kamenu o. Zvonko Martić, a suslavio je i prior Samostana Gospe od Karmela o. Jakov Mamić.

svetkovina sv. Terezije Avilske u Splitu / Foto: Danijela Musulin

Sv. Terezija tvrdila je da nas molitva treba osposobiti za služenje. Sestrama je govorila da je Bog i među loncima, odnosno u svim njihovim svakodnevnim dužnostima.

„Što god činiš, možeš činiti u visokom zanosu ljubavi, ako je to stvarna ljubav“, podsjetio je propovjednik Martić i iznio tri temelja na kojima, prema svetici, treba počivati cijeli naš život: ljubav jednih prema drugima, nenavezanost na stvoreno i poniznost, koja je temelj svemu.

svetkovina sv. Terezije Avilske u Splitu / Foto: Danijela Musulin

Sama je voljela reći: „Terezija i tri dukata su ništa, ali Terezija, tri dukata i Bog su sve“. Kada se Boga stavi u središte, onda život dobiva potpuno drugi smisao, i kada piše sestrama, podsjetio je propovjednik, obnoviteljica karmelskoga reda ih uvijek potiče da upru pogled u Isusa raspetoga u kojem su odgovori na sva naša pitanja.

svetkovina sv. Terezije Avilske u Splitu / Foto: Danijela Musulin

U Sarajevu je središnje slavlje predvodio umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. „Ništa neka te ne uznemiruje / Ništa neka te ne straši / Sve prolazi / Samo Bog Ostaje isti / Tko je strpljiv sve postiže / Tko ima Boga ima sve / Jedino Bog dostaje“, riječi su sv. Terezije od Isusa u kojima je kardinal prepoznao upute za sretan život.

svetkovina sv. Terezije od Isusa u Sarajevu / Foto: Karmel

„Mi smo u ruci Božjoj i to je prvo što nas treba tješiti“, poručio je. Upozorio je kako se treba osloboditi od svega ispraznog što ničemu ne koristi i bogatiti se u Bogu, koji je istinsko bogatstvo. „Kada je Bog naša jedina sigurnost, naš se život preobražava, jedino Bog može ispuniti naša srca“, naglasio je u propovijedi.

svetkovina sv. Terezije od Isusa u Sarajevu / Foto: Karmel

Na kraju mise kardinal Puljić istaknuo je sv. Tereziju kao uzor hrabrog koračanja putom svetosti unatoč brojnim neprilikama i protivštinama. „Nemojte se bojati tih neprilika“ – ohrabrio je – „one su sastavni dio na putu svetosti.“ Okupljeni vjernici imali su priliku iskazati štovanje moćima sv. Terezije.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja