Budi dio naše mreže

Jeste li znali da se u Hrvatskoj u prosjeku baci gotovo 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti iskorišteni. Pojedinačno, to je čak oko 22 kilograma jestive hrane godišnje po stanovniku. Poboljšanje organizacije prehrane pridonijet će kvaliteti prehrane, ali i smanjenju količine hrane koja će završiti na otpadu.

/ mdj

Za početak, preporučamo odlazak u tjednu nabavku namirnica. Planiranje prehrane započinje kreiranjem rasporeda u tjednu koji je pred nama.

Primjerice, ako vam je poznato da ćete vi ili netko od ukućana jesti vani ili biti odsutan veći dio dana izvan obiteljskog doma, lakše ćete planirati obroke za dane koji su pred vama.

Napišite plan obroka i međuobroka koje ćete pripremati te prema njemu kreirajte listu namirnica potrebnih za pripremu.

Obrok je lako pripremiti ako su vam sve namirnice dostupne, a rjeđim odlaskom u trgovinu izbjeći ćete nepotrebno kupovanje proizvoda koji vam u suštini nisu potrebni.

Kuhanje vikendom

Vikendom imamo nešto više vremena za pripremu hrane. Tako primjerice bolonjez ili gulaš možemo pripremiti u većoj količini pa zamrznuti.

Tijekom tjedna raznovrsnost u prehrani postižemov mijenjanjem priloga i salate uz koje će biti poslužena. Juha je kod većine obitelji sastavni dio nedjeljnog ručka.

Skuhajte veću količinu, a višak zamrznite. Temeljac je odličan kao baza mnogim jelima – daje bolji okus jelu, ali i nutritivno ga obogaćuje.

 “Jela na žlicu” naši su partneri kroz tjedan

Kroz tjedan je lakše pripremati variva odnosno takozvana „jela na žlicu“. Praktična su jer ih se može skuhati u većoj količini te se lako podgrijavaju.

Također, vjerujem da se svaka mama susrela s miksanjem različitog povrća koje će se dobro uklopiti u varivo, a pritom djetetu ostati skriveno.

Uz korjenasto povrće koje se najčešće koristite nasjeckanu tikvicu. Ona je neutralnog okusa, a pridonijet će boljoj gustoći variva.

Foto: KamranAydinov/Freepik

U ljetnom periodu kad je sezona povrća u punom jeku možete sjeckalicom usitniti mrkvu, celer, list peršina, tikvicu i rajčicu (kojoj ste prethodno odstranili kožu).

Pripremljenu smjesu prebacite u plastične čaše te zamrznite. Prilikom zimskih mjeseci kad ste u žurbi oko pripreme ručka možete koristiti već nasjeckano povrće.

Međuobrok u džepu

Neka se na vašoj tjednoj listi za kupovinu nađu i orašasti plodovi. Tijekom vikenda raspodijelite ih u manje vrećice tako da uvijek imate spremnu svoju dozu energije.

Orašasti plodovi pomažu premostiti žudnju za hranom do dolaska doma. Također, postoje brojni recepti prema kojima vrlo lako možete napraviti energetske pločice.

Na taj način bit ćete sigurni da ste izbjegli dodane šećere i konzervanse koji se nalaze u proizvodima na policama dućana.

sim toga praktične su jer ih gotovo svaki ukućanin može ponijeti sa sobom u radni dan.

Voće pripremljeno u hladnjaku – spremno za konzumaciju

Lubenica i dinja primjer su voća koje možete nasjeckati i spremiti u hladnjak.

Vrlo je praktično kad nakon napornog radnog dana već imate spremno voće za konzumaciju.

Druge vrste voća operite i odložite u posude koje drže svježinu.

Doručak je najvažniji obrok u danu – pripremite ga dan ranije

Često znamo čuti izgovor „da nemamo vremena za pripremu doručka“. Srećom, doručak je moguće pripremiti i večer prije.

Primjerice u teglicu ulijte jogurt, dodajte med, chia sjemenke i zobene pahuljice – poklopite te ostavite u hladnjaku preko noći.

Ujutro još možete dodati voće po želji (borovnice, banane, jabuke, jagode – ovisno o sezoni).

Tako pripremljeni doručak u slučaju žurbe ponesite sa sobom na posao.

Nutritivno izbalansiran sendvič ili kuhano jaje se također mogu pripremiti dan ranije.

Recept dana: Energetske pločice

Sastojci:

  • 200 g zobenih pahuljica (sitne)
  • 200 g datulja
  • 100 g indijskih oraščića
  • 50 g badema
  • 150 ml vode
  • 100 g sušenih brusnica
  • 50 g sjemenki suncokreta
  • 3 žlice kokosovog ulja
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice chia sjemenki + 8 žlica vode za natopiti
  • cimet (po želji)

Priprema:

Chia sjemenke pomiješati s vodom i ostaviti i pola sata da se stvori gel.

Na laganoj vatri otopiti kokosovo ulje, med i dodati krupno sjeckane datulje, miješati dok datulje ne omekšaju.

U blender uliti vodu i dodati smjesu datulja i kokosovog ulja, miksati dok se ne dobije glatka jednolična smjesa.

U tu smjesu dodati sve ostale suha sastojke , dobro promiješati – rukom!

Dobivenu smjesu uliti u pleh obložen papirom za pečenje i peči oko 30 minuta na 200 ° C.

Nakon što se ispeče, dobro ohladiti te narezati u željeni oblik.

Emisija Zdravi tanjur emitira se utorkom u 16:30 u programu HKR-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja